Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin vorbește despre anunțata lovitură de stat din Ucraina, în care ar fi implicat și Rinat Ahmetov, fostul patron al lui Mircea Lucescu la Șahtior

Current Time - TV english
Vladimir Putin Volodimir Zelenski

Rusia a negat vineri că ar fi implicată în pregătirea unei lovituri de stat în Ucraina în data de 1 sau 2 decembrie, aşa cum anunţase anterior preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă la Kiev, relatează EFE şi Interfax.

"Rusia nu are niciun fel de planuri de a se implica. Rusia în genere nu se ocupă niciodată cu aşa ceva", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie agerpres.ro.

Citește și: Președintele Ucrainei șochează: Se încearcă o lovitură de stat săptămâna viitoare. Patronul echipei Șahtar Donețk ar fi implicat

Rusia pregăteşte o lovitură de stat în Ucraina pentru 1 sau 2 decembrie şi încearcă să-l implice pe oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, a declarat Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi a circa 30 de media naţionale şi internaţionale la Kiev.

Rinat Ahmetov, care figurează pe lista Forbes drept cel mai bogat om din Ucraina, este patronul cunoscutei echipe de fotbal Şahtior Doneţk.

"Serviciile secrete ucrainene dispun de informaţii şi chiar de înregistrări audio în care reprezentanţi ai Ucrainei discută cu reprezentanţi ai Rusiei despre participarea lui Rinat Ahmetov la o lovitură de stat în Ucraina şi că va fi nevoie de un miliard de dolari pentru aceasta", a declarat Zelenski, citat de EFE şi de agenţiile de presă ucrainene LB.ua şi Ukrainska Pravda.

În convorbirile interceptate de către serviciile speciale se afirmă că societatea ucraineană ar fi pregătită pentru o nouă "revoluţie", iar "Rinat Ahmetov ar fi dispus să se implice în problema schimbării preşedintelui în exerciţiu", a declarat Zelenski, adăugând că el consideră că miliardarul este "atras" în această "aventură" de către persoane din anturajul său.

"Cred că este o operaţiune în care el (Ahmetov) este atras. Este de fapt atras într-un război împotriva statului ucrainean. Din păcate, aceasta ar putea fi marea lui greşeală. Pentru că nu poţi lupta împotriva poporului tău şi a preşedintelui ales de poporul Ucrainei", a afirmat Volodimir Zelenski, fără să excludă o diversiune în atragerea lui Ahmetov în presupusa lovitură de stat.

Preşedintele ucrainean a ţinut să sublinieze că nu are informaţii precise dacă Ahmetov însuşi ştie despre aceste lucruri, notează Lb.ua.

Pentru a lămuri toate acestea, Zelenski l-a invitat public pe Rinat Ahmetov să-i facă o vizită la biroul prezidenţial.

"Eu nu sunt (Viktor) Ianukovici, nu am de gând să fug. Şi nici (Petro) Poroşenko, deci nu mă voi urca pe buldozer. Îi voi aştepta pe toţi cei care vor să vină la sediul din Bankovaia (biroul prezidenţial). Voi lucra ca de obicei. Cred că anturajul îl atrage (pe Ahmetov) în acest război", a spus Zelenski.

În fine, el a declarat că nu crede că o tentativă de lovitură de stat în Ucraina poate avea succes şi că Ahmetov se va lăsa implicat în destabilizarea Ucrainei.

La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii partidului de guvernământ "Servitorul poporului" au anunţat boicotarea posturilor de televiziune ale lui Ahmetov, denunţând transformarea lor în instrumente de propagandă care au început să apere interese corporatiste.

În septembrie, Rada Supremă - parlamentul unicameral ucrainean - a adoptat un proiect de lege privind oligarhii pentru a le limita influenţa asupra administraţiei statului, sub incidenţa căruia ar putea să ajungă şi Ahmetov în luna mai.

Preşedintele ucrainean a asigurat vineri că ţara sa este "pe deplin pregătită" pentru o posibilă escaladare militară cu Moscova, acuzată că a desfăşurat noi trupe în apropierea graniţelor ucrainene, notează AFP.

El a recunoscut că Rusia trimite "semnale periculoase" Ucrainei. "Noi credem că o retorică foarte periculoasă provine din Rusia", care acuză, de altfel, Kievul că subminează procesul de pace cu separatiştii proruşi în estul ţării, a declarat Zelenski. "Este semnalul că o escaladare este posibilă", a spus preşedintele ucrainean.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorarea cu privire la mişcările de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei, de teama unei posibile invazii, Moscova negând orice intenţie în acest sens.

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a declarat duminica trecută că Rusia a comasat aproximativ 92.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, anticipând o posibilă ofensivă la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.