Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin vrea să îl copieze pe Donald Trump, care a făcut pace între evrei și arabi: Președintele Rusiei cere summit online pentru Iran

Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus vineri un summit cu participarea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de Germania şi Iran, pentru a discuta despre dosarul iranian, relatează AFP.

Acest anunţ intervine în contextul în care o rezoluţie americană vizând prelungirea embargoului împotriva vânzărilor de arme la Teheran, care expiră pe 18 octombrie, face obiectul unor dezbateri aprinse în cadrul Consiliului de Securitate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ultim moment: Mario Iorgulescu, trimis în judecată pentru că s-a urcat beat și drogat la volan și a ucis un bărbat

"Discuţiile din Consiliul de Securitate al ONU asupra chestiunii iraniene devin din ce în ce mai tensionate. Situaţia se agravează", a estimat Putin într-un comunicat, citat de Kremlin, denunţând "acuzaţii fără fundament împotriva Iranului".

El a criticat "proiecte de rezoluţie vizând distrugerea precedentelor decizii unanime ale Consiliului de Securitate".

Citește și: Orban: ‘Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă’

În acest context, Rusia propune organizarea "în cel mai scurt termen, a unei reuniuni online" a şefilor de stat sau de guvern ai membrilor permanenţi ai Consiliului (Rusia, SUA, Franţa, Regatul Unit şi China), alături de liderii german şi iranian.

În această configuraţie aşa-numită 5+1 a fost încheiat acordul nuclear cu Iranul, pe care Washingtonul l-a denunţat ulterior.

Citește și: Ciolacu, atac dur: ‘Economia națională e pusă pe butuci de măsuri aberante. O rectificare bugetară făcută în bătaie de joc și în disprețul realității!’

"Obiectivul este de a stabili măsuri care ar permite evitarea unei confruntări şi agravarea situaţiei din cadrul Consiliului de securitate al ONU", a explicat preşedintele rus.

"Chestiunea este urgentă", a insistat Putin, avertizând împotriva unei "creşteri a tensiunilor" şi a "riscurilor sporite ale unui conflict" real în caz contrar.

Citește și: Cozmin Gușă, dezvăluiri de ultim moment despre adevărata miză a alegerilor din București

Embargoul împotriva vânzărilor de arme către Teheran expiră pe 18 octombrie, potrivit termenilor rezoluţiei care a aprobat acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat în iulie 2015 între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania.

Washingtonul, care s-a retras unilateral din acest acord în mai 2018 şi a impus sancţiuni dure Iranului, încearcă să prelungească acest embargou privind vânzările de arme convenţionale Teheranului.

Citește și: Ultim moment: Mario Iorgulescu, trimis în judecată pentru că s-a urcat beat și drogat la volan și a ucis un bărbat

China şi Rusia, care au drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, se opun unei prelungiri a embargoului.

Diplomaţi de la New York au declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca rezoluţia propusă de SUA în acest sens să fie respinsă, ceea ce ar urma să ducă la o lungă confruntare cu repercusiuni asupra acordului nuclear iranian, notează AFP.

Citește și: Orban: ‘Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.