Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Zelenski acuză Rusia că vrea să destabilizeze situația în Transnistria: O provocare pusă la cale de FSB-ul rusesc

timpul.md
maia sandu zelenski

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, că forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești în regiunea tranistreană a Republicii Moldova.

Zelenski a calificat ultimile incidente din regiune drept o încercare de a destabiliza situația în teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova, tranmsite Anticorupție.md.

Zelenski a declarat după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS, că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea în regiune, scrie Radio Europa Liberă.

Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

La începutul acestei săptămâni în regiunea tranistreană au avut loc mai multe incidente cu explozibil. Luni a fost efectuat un atac cu grenade asupra sediului așa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol. În clădire nu se aflau persoane și nimeni nu a avut de suferit. Alte două atacuri au deteriorat, marți dimineața, două antene de radiotelecomunicaţii din localitatea Maiac, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului. Presa a scris ulterior că cele două antene erau nefuncționale. Serviciul de Securitate al Ucrainei a calificat exploziile de la Tiraspol „drept o provocare pusă la cale de FSB-ul rusesc ca să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice Transnistria în exerciții contra Ucrainei”.

Regiunea transnistreană s-a separat în mod abuziv în 1992 în urma unui război, sprijinit de armata Federației Ruse. De atunci Republica Moldova nu controlează regiunea separatistă, pe teritoriul căreia staționează o unitate militară a Federației Ruse. În martie anul curent, Parlamentul European a declarat regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.