Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski face lista de dorințe entru viitorul apropiat: Sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune

wall-street.ro
zelenski

Volodimir Zelenski face lista de dorințe entru viitorul apropiat: Sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune

Preşedintele Volodimir Zelenski a reafirmat joi seara că obiectivul Ucrainei este de a elibera întreg poporul şi teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea, şi a spus că aşteptata contraofensivă este în pregătire, iar priorităţile pe termen scurt sunt de a obţine „sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, pregătire şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune”.

Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul adresat ca în fiecare seară, că a avut o şedinţă „foarte semnificativă” cu principalii responsabili pentru apărarea statului, inclusiv cu comandanţii zonelor-cheie de pe linia frontului, de la care a aflat că „brigăzile de apărare au făcut o treabă bună şi au îndeplinit principalele sarcini strategice”, în timp ce brigăzile de ofensivă „se descurcă bine”.

„Ne pregătim, dar fără să dăm detalii”, a punctat preşedintele, vorbind despre pregătirea contraofensivei.

El a subliniat că Ucraina are nevoie de mai mult armament. „Priorităţile noastre pentru săptămâna aceasta, săptămâna viitoare şi în viitorul apropiat sunt sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, instrucţie şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune. Şi acest lucru se va întâmpla”, a dat asigurări Zelenski.

„Avem sarcina de a menţine impulsul de sprijin internaţional şi de comunicare pentru Ucraina, care a fost realizat în prima jumătate a lunii mai, şi în aceste săptămâni. Sunt încrezător că vom îndeplini această sarcină”, a spus preşedintele ucrainean referindu-se la eforturile diplomatice în care se implică personal.

Zelenski a dedicat o bună parte din alocuţiunea sa comunităţii tătare din Crimeea

Zelenski a dedicat o bună parte din alocuţiunea sa comunităţii tătare din Crimeea, în condiţiile în care joi Ucraina a comemorat victimele deportării poporului tătar din Crimeea. A fost un prilej pentru ca preşedintele să reitereze că obiectivul Ucrainei este de a obţine inclusiv eliberarea Crimeei.

„A fost una dintre cele mai grave crime ale secolului XX - o întreagă naţiune (tătarii din Crimeea - n.r.) a fost scoasă cu forţa din ţara sa natală şi forţată să trăiască zeci de ani într-o ţară străină. Iar când oamenii s-au întors acasă, Rusia şi-a adus din nou răul în casa lor, în Ucraina noastră - răul agresiunii, al represiunii, al umilirii. Este sarcina noastră istorică să restabilim dreptatea pentru toţi oamenii noştri, să garantăm libertatea pentru întreaga noastră ţară, fără nicio excepţie. Este sarcina tuturor celor care apără ţara, a tuturor celor care au ales Ucraina şi care, prin urmare, vor învinge”, a declarat Zelenski.

El a spus în acest context că Ucraina pregăteşte „câteva măsuri comune foarte importante pentru viitorul apropiat. Aducem problema Crimeei, a prizonierilor din Crimeea şi a întregului nostru popor din Crimeea la un nou nivel internaţional”, a afirmat Zelenski, fără a da detalii.

Preşedintele a menţionat şi o altă sărbătoare importantă pentru Ucraina care a fost marcată joi - Vîşîvanka, Ziua cămăşilor brodate (Ziua Iei). „Este important să ne amintim de bogăţia care ne uneşte pe toţi. Ucraina este diversă, iar aceasta este puterea noastră, iar acest lucru a fost evident pe tot parcursul zilei în diferitele modele de broderii”, a spus Zelenski, care a profitat de ocazie pentru a-i onora încă o dată pe cei care apără Ucraina.

„Vă rog pe toţi să vă amintiţi de acei ucraineni care sunt, la propriu, puterea şi apărarea noastră. Mulţi dintre oamenii noştri nu au purtat cămăşi brodate pentru că erau în uniforme militare. Vă cer acum să vă amintiţi de toţi cei care luptă pentru Ucraina. Pe toţi cei care se află în misiuni de luptă şi în posturi de luptă de dragul Ucrainei. Pe toţi cei care îi antrenează pe soldaţii noştri de dragul Ucrainei. Cei pe care îi cunoaşteţi personal, cei despre care aţi auzit şi alţi mii şi mii care protejează în egală măsură viaţa Ucrainei. Vă rugăm să vă amintiţi de ei acum şi să le mulţumiţi”, şi-a îndemnat el compatrioţii.

„De asemenea, nu-i uităm nicio clipă pe cei din poporul nostru care sunt ţinuţi prizonieri de către ocupant. Pe ucrainenii capturaţi, pe cei reprimaţi în teritoriile ocupate. Pe cei care se află în oraşele şi comunităţile ocupate şi care aşteaptă întoarcerea drapelului şi a statului nostru. Trebuie să eliberăm tot poporul nostru şi tot pământul nostru din captivitatea rusă”, a punctat Zelenski.

El şi-a încheiat mesajul cu un nou apel mobilizator la unitate: „Acţionăm împreună, în unitate, având grijă unii de alţii şi de stat, şi nu ne vom opri până când nu vom învinge”, a asigurat Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.