Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

digisport.ro
jocuri olimpice
Zelenski a făcut aceste remarci după ce a discutat cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, care a declarat săptămâna trecută că participarea sportivilor şi sportivelor din Rusia şi Belarus la JO 2024 de la Paris este încă neclară.

Într-un comunicat, Zelenski a precizat că Ucraina a fost dezamăgită de ceea ce a numit intenţia CIO de a le permite ruşilor şi belaruşilor să concureze sub drapel neutru.

"Putem spune un singur lucru: un steag alb sau orice drapel neutru este imposibil pentru sportivii ruşi, pentru că toate steagurile lor sunt pătate de sânge", a spus preşedintele ucrainean într-o înregistrate video difuzată ulterior, în cursul zilei de miercuri.

Zelenski a cerut "izolarea completă" a ruşilor de evenimentele sportive, subliniind că 184 de sportivi ucraineni au murit în războiul cu Rusia, dar nu a oferit detalii.

Comitetul olimpic şi paralimpic din Statele Unite (USOPC) s-a declarat luni favorabil explorării posibilităţii ca ruşii şi belaruşii să poată participa la Jocuri, dar a menţionat că acest lucru trebuie să se facă strict ca sportivi neutri.

Thomas Bach a spus săptămâna trecută că, în timp ce sancţiunile împotriva Rusiei şi Belarusului rămân în vigoare, CIO vrea să "exploreze modalităţile" de reintegrare a acestora în competiţiile internaţionale. "Trebuie să explorăm modalităţile de a depăşi această dilemă, în privinţa participării sportivilor, pentru a reveni la meritele sportive şi nu la interferenţele politice", a declarat oficialul german.

De la invadarea Ucrainei, în plin armistiţiu olimpic, în timpul Jocurilor de iarnă de la Beijing din luna februarie, CIO a separat "sancţiunile" impuse statelor rus şi belarus de "măsurile de protecţie" ce privesc sportivii, care nu sunt în niciun caz consideraţi responsabili pentru acţiunile guvernelor lor.

În înregistrarea video difuzată miercuri, Zelenski a spus că principiile CIO "nu au cu siguranţă în vedere satisfacerea statelor teroriste". Dacă ruşii ar fi lăsaţi să concureze, ar fi o greşeală, crede preşedintele ucrainean, pentru că acest lucru ar fi interpretat ca un semn că "lumea se presupune că le acceptă teroarea".

CIO nu a suspendat sau sancţionat comitetele olimpice naţionale din Rusia şi Belarus, reaminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.