Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski vrea să scape de oligarhi: Preşedintele ucrainean a promuldat o lege privind statutul oamenilor de afaceri

vestidinrusia.ro
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi crearea unui registru special al oligarhilor care şi-ar putea pierde o parte din active, iniţiativă ce se înscrie în cadrul luptei sale împotriva acestor structuri de putere din umbră, relatează agenţia EFE.

Vorbind la o conferinţă de presă cu ocazia împlinirii a doi ani de când este preşedinte, Zelenski a promis că săptămâna viitoare va prezenta Radei Supreme (parlamentul) un proiect de lege pentru ''dezoligarhizarea'' ţării. Actul normativ va enunţa trei criterii pe baza cărora oamenii de afaceri pot fi definiţi drept ''oligarhi'', respectiv influenţa lor în politică, în mass-media şi activele deţinute.

''Dacă o persoană este definită drept oligarh, numele său va apărea într-un registru special şi îşi va putea pierde o parte din activele din Ucraina şi din străinătate'', susţine preşedintele ucrainean.

Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a întocmit o listă cu 13 persoane care pot considerate oligarhi, a precizat Zelenski, dar a refuzat să le dea numele.

El a revenit de mai multe ori asupra acestui subiect în timpul conferinţei de presă, insistând că prioritatea sa este să pună capăt influenţei oligarhilor.

''Prioritatea noastră este să construim o ţară fără oligarhi'', a spus şeful statului încă din startul conferinţei. ''Cred că dumneavoastră deja observaţi rezultatele primilor noştri paşi, pentru care m-am pregătit de mult timp. Construim o ţară pentru 40 de milioane de persoane, nu pentru o sută din lista Forbes'' a celor mai bogaţi, a indicat preşedintele ucrainean.

Zelenski a dat exemplul sancţiunilor impuse deputatului prorus şi prieten al Kremlinului, Viktor Medvedciuk (preşedintele rus Vladimir Putin este naşul uneia dintre fiicele acestuia), despre care susţine că ilustrează sfârşitul ''epocii corupţiei'' în Ucraina.

Acuzat de ''înaltă trădare'' pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu în acest dosar pe care-l consideră ''motivat politic''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.