Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volumul cheltuielilor IT la nivel mondial va creşte cu 2,4% în 2023 (Gartner)

afaceri crestere

Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, în creştere cu 2,4% faţă de 2022, chiar dacă inflaţia continuă să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor şi să reducă cheltuielile pentru dispozitive, conform ultimei prognoze Gartner.

Actualele estimări ale companiei de consultanţă în IT sunt în scădere faţă de prognoza din trimestrul precedent, care preconiza o creştere de 5,1%, informează Agerpres.

"Consumatorii individuali şi companiile se confruntă cu realităţi economice foarte diferite. În timp ce inflaţia devastează pieţele de consum, contribuind la concedieri la companiile B2C, mediul enterprise continuă să crească bugetele alocate pentru iniţiativele de afaceri digitale, în pofida încetinirii ritmului economiei mondiale. O economie supusă turbulenţelor a schimbat contextul deciziilor de afaceri şi poate determina CIO să ezite mai mult, să întârzie luarea deciziilor sau să îşi reordoneze priorităţile. Am văzut acest lucru în acţiune odată cu remanierile care au loc în rândul unor companii B2B, în special a celor care au suprainvestit în creştere. Cu toate acestea, bugetele IT nu determină aceste schimbări, iar cheltuielile IT rămân rezistente la recesiune", a precizat John-David Lovelock, distinguished VP analyst la Gartner Lovelock.

Potrivit estimărilor, în acest an segmentele de software şi servicii IT vor creşte cu 9,3% şi, respectiv, 5,5%, în timp ce segmentul de dispozitive va scădea cu 5,1%, deoarece atât consumatorii individuali, cât şi companiile prelungesc ciclurile de utilizare a dispozitivelor.

Pe de altă parte, evoluţia pieţei forţei de muncă influenţează cheltuielile pentru serviciile IT. Ponderea locurilor de muncă vacante a crescut în fiecare trimestru, iar rata locurilor de muncă deschise per şomer este în multe ţări la cele mai scăzute niveluri din istorie. Concurenţa ridicată pentru talente îi provoacă pe CIO să angajeze personal IT calificat, limitând creşterea companiilor care se luptă să se extindă fără resursele umane necesare.

Simultan cu creşterea cheltuielilor pentru software, piaţa serviciilor IT este în creştere, pe măsură ce companiile caută să aducă personal IT din exterior pentru servicii de implementare şi asistenţă. De exemplu, se estimează că volumul cheltuielilor pentru servicii de consultanţă se vor ridica la 264,9 miliarde dolari în 2023, în creştere cu 6,7% faţă de 2022, potrivit companiei.

"CIO pierd competiţia pentru talente. În fiecare verticală din industrie, cheltuielile pentru serviciile IT cresc mai rapid decât serviciile interne. Lucrătorii IT calificaţi migrează din organizaţiile IT ale companiilor către furnizori de tehnologie şi servicii (TSP) care pot ţine pasul cu cerinţele salariale crescute, oportunităţile de dezvoltare şi perspectivele de carieră", a punctat Lovelock.

Metodologia Gartner de estimare a cheltuielilor IT se bazează în mare măsură pe analiza vânzărilor efectuate de un număr de peste o mie de companii furnizoare ale întregilor game de produse şi servicii IT.

Gartner, Inc.este o companie americană de consultanţă şi cercetare în IT.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.