Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volumul 'Parteneriatul Strategic România - SUA: 25. Garanţie de securitate pentru România în mileniul 3' a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus

Scena 9
Bookfest Gaudeamus

Volumul "Parteneriatul Strategic România - SUA: 25. Garanţie de securitate pentru România în mileniul 3", scris de Laura Ganea, a fost lansat, joi, la standul Editurii RAO de la Târgul de Carte Gaudeamus.

Preşedintele Emil Constantinescu a apreciat că volumul reprezintă "momente decisive pentru înţelegerea istoriei României, acum şi în viitor".

Citându-l pe istoricul Timothy D. Snyder, Emil Constantinescu a spus că "istoria fără memorie este imposibilă, memoria fără istorie este periculoasă", potrivit Agerpres.

"De acest lucru mi-am dat seama foarte bine atunci când am avut, şi încă mai am, ocazia să trăiesc istoria recentă, nu ca o istorie citită, ci ca o istorie trăită, şi mi-am dat seama foarte bine care este diferenţa dintre istoria scrisă pe bază de documente, pe bază de mărturii ale participanţilor sau ale protagoniştilor, pe bază de fapte stabilite în mod indubitabil şi memoria colectivă care se construieşte mai ales în jurul miturilor. Dacă acest tip de istorie se adresează raţiunii, memoria colectivă bazată pe mituri se adresează emoţiilor, şi emoţiile bat întotdeauna raţiunea. Cel mai bine se vede acest lucru în istoria recentă în care fiecare în funcţie de ce a trăit, de emoţii, de adversităţi, de frustrări interpretează istoria şi desenul mare nu se vede. Istoriografii au pus 25 de ani ca o limită după care există datoria istoricilor de a scrie acel tip de istorie bazat pe documente, bazat pe fapte verificate", a afirmat Emil Constantinescu.

Fostul preşedinte a fost de părere că "o astfel de carte nu este sfârşitul unei dezbateri, este începutul unei dezbateri care n-a avut loc".

Autoarea Laura Ganea a precizat că volumul "Parteneriatul Strategic România - SUA: 25. Garanţie de securitate pentru România în mileniul 3" este o carte-documentar.

Ea a mărturisit că pentru realizarea volumului a depus o muncă intensă, cu somn puţin şi foarte puţine momente de relaxare.

La lansare au fost prezenţi, printre alţii, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, generalul Mircea Chelaru, parlamentarul Varujan Vosganian şi istoricul Constantin Hlihor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.