Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Voluntarii din Siberia au reușit să salveze mai multe pisici din ruinele rămase în urma incendiilor devastatoare

pisicutze

Incendiile de vegetaţie au mistuit weekendul trecut satul siberian Bias Kiuiol atât de rapid încât locuitorii au fugit lăsându-şi în urmă animalele de companie. Voluntarii au reuşit să salveze şase pisici care au supravieţuit flăcărilor, relatează Reuters marţi.

Incendiile, care au devastat regiunea nord-estică a Siberiei, Iacuţia, în această vară, au lăsat fără adăpost 185 de persoane după ce peste 40 de case din Bias Kiuiol au fost cuprinse de flăcări sâmbătă, potrivit portalului local de ştiri News Ykt. Nicio persoană nu a fost rănită.

Voluntarii au găsit şase pisici printre ruinele satului, dintre care patru grav rănite. Acestea sunt tratate în prezent la o clinică din Iacuţia, capitala regiunii, informează Agerpres.ro.

Una dintre pisici se afla într-o mlaştină, încercând să îşi răcească labele rănite, a declarat Ekaterina Fedorova, o activistă pentru drepturile animalelor care s-a numărat printre voluntari. ''Evident, labele îl dureau, aşa că stătea chiar în apă'', a relatat ea despre acest motan.

''Pisicile se ascund când sunt stresate. Pe două dintre ele le-am găsit într-o casă abandonată... bine că nu au ars'', a spus Fedorova.

O altă voluntară a declarat că a găsit rămăşiţele unui câine care era legat şi a murit ars de flăcări.

Fedorova a menţionat că proprietarii a două dintre pisici şi-au exprimat intenţia de a le recupera după ce îşi vor rezolva problema locuinţelor distruse de flăcări.

Autorităţile locale au promis că locuinţele mistuite în incendiu vor fi reconstruite până la jumătatea lunii octombrie.

Iacuţia, cea mai mare regiune din Rusia, este afectată în fiecare an de incendii de vegetaţie, însă în ultimii ani aceste fenomene au fost deosebit de intense.

Incendiile din acest an învăluit oraşele într-un nor dens de fum care a ajuns până la Polul Nord.

Autorităţile aflate la conducerea regiunii au asociat ferocitatea incendiilor cu schimbările climatice, iar serviciul european de monitorizare a atmosferei Copernicus a declarat că incendiile de vegetaţie din acest an din regiunea siberiană Iacuţia au produs deja o cantitate record de emisii de carbon, cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului în care au loc de obicei astfel de focare.

Incendiile, alimentate de vremea călduroasă, au stârnit temeri cu privire la dezgheţarea permafrostului şi turbăriilor, ceea ce ar elibera în atmosferă carbonul stocat mult timp în tundra îngheţată şi ar conduce la creşterea temperaturilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.