Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vor fi AFECTAȚI toți FUNCȚIONARII. Cum urmează să fie plătiți și selectați. Vezi noile criterii

dosare, functionari

Bugetarii vor fi plătiți cu un salariu fix la care se va adăuga un venit variabil calculat în funcție de performanța acestora, inclusiv pe baza feedback-ului care va fi primit de la firme și populație, după evaluări periodice pe criterii clare care urmează să fie stabilite, indică un document oficial redactat la nivelul Guvernului.

Executivul se gândește să schimbe și practica actuală de selecție a celor care vor să devină funcționari publici. Acestora nu li se va mai cere cu prioritate, la concursuri, să memoreze toată legislația în domeniu, ci le vor fi testate mai degrabă competențele și abilitățile necesare postului.

Argumentul Guvernului este că, în sistemul actual de salarizare a funcționarilor publici, parametrii pentru stabilirea salariului nu permit ca acesta să varieze în funcție de performanța la locul de muncă, iar lipsa unei legături între performanță și salariu nu stimulează funcționarii publici pentru creșterea eficienței și eficacității activității lor, ceea ce ar conduce la servicii mai bune pentru cetățeni, mediu de afaceri sau alte instituții / autorități publice.

Din acest motiv, Guvernul pregătește o modificare a politicii salariale, pentru recompensarea performanței profesionale, principala variantă gândită la acest moment fiind un salariu compus dintr-o parte fixă și o parte variabilă acordată pe baza unor criterii clare și a unor evaluări periodice a performanței profesionale.

La această variantă s-a gândit, în vara anului 2013, și Guvernul Ponta, care a și pregătit un document în acest sens, care însă nu a mai fost aprobat.

În sistemul bugetar lucrează circa 1,2 milioane de persoane, reprezentând mai mult de un sfert din numărul total de angajați din economie. Cheltuielile cu salariile bugetarilor înseamnă o cincime din bugetul consolidat și circa 7,5% din PIB, potrivit profit.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.