DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vor la Palatul Cotroceni, dar sunt aproape INEXISTENȚI în on-line: Cum stau prezidențiabilii României în lumea virtuală

administratia prezidentiala

Mai este aproximativ o lună până la alegeri, iar unii dintre cei 14 candidați au deja site-uri de prezentare sau program electoral. Agenția MEDIAFAX prezintă, în sinteză, mesajele prezidențiabilor, ce îi recomandă pentru funcție și prin ce vor să convingă electoratul să îi voteze.

Lista candidaturilor rămase definitive la prezidențiale cuprinde 14 persoane. Primii cinci candidați pe buletinele de vot sunt Klaus Iohannis – susținut de PNL, Theodor Paleologu - PMP, Dan Barna – Alianța USR-PLUS, Kelemen Hunor – UDMR și Viorica Dăncilă - PSD.

Citește și: Tonel Pop face noi dezvăluiri- Pe urmele cui sunt acum anchetatorii

Următorii candidați sunt: Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitatea Națională (ADN), Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc (PNR), Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie (PNR), John-Ion Banu – Partidul Națiunea Română (PNR), Mircea Diaconu – Alianța „Un Om”, Bogdan Stanoevici - independent, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Viorel Cataramă – Dreapta Liberală (DL) și Alexandru Cumpănașu - independent.

Site-ul lui Iohannis prezintă primul mandat, însă lipsește programul pentru alegerile din noiembrie

Site-ul președintelui Klaus Iohannis conține informații biografice, date despre primul mandat la Cotroceni, cât și mai multe poze cu acesta, inclusiv din tinerețe. Șeful statului are fotografii alături de Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel, dar și de la vizita Papei Francisc în România.

Citește și: O celebră jurnalistă șterge pe jos cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă:’În locul unei analfabete nu poți pune un bețiv! Asta oricât de mut și de orb ai fi!’

Portalul on-line este împărțit în patru secțiuni, cea intitulată „România normală” fiind un loc în care oamenii pot lăsa mesaje și sugestii despre cum ar vrea ei să arate țara noastră, la orice capitol, mediu, educație, instituțiile statului, administrație, sănătate, etc.

Ceea ce lipsește deocamdată de pe site-ul prezidențiabilului PNL, Klaus Iohannis, este un program de candidat care să conțină obiectivele sale pentru a convinge electoratul să îi acorde un al doilea mandat la Cotroceni.

Citește și: Sorin Grindeanu dă lovitura- Se ieftinesc începând cu 1 ianuarie

Unul dintre aspecte, încadrat la prioritățile și realizările primului mandat, este „consolidarea statului de drept, cu accent pe independenţa Justiţiei, întărirea mecanismelor democratice și creșterea încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice.

Șeful statului spune că va continua aceste obiective. Aici, Iohannis amintește și de referendumul pe justiție, care a avut loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta: ‘Îndrăznești să vorbești de experiența pe care o ai?’

Printre alte realizări despre care vorbește Klaus Iohannis ar fi încurajarea inițiativelor tinerilor, proiecte și inițiative destinate mediului, obținerea a 2% din PIB pentru apărare și România educată, un proiect deși anunțat în 2015, lansat de abia în decembrie 2018, aproape la patru ani de mandat.

Dăncilă nu are încă site, dar propune ca instituția prezidențială să funcționeze non-stop

Liderul PSD Viorica Dăncilă încă nu are un site oficial de prezidențiabil al partidului. Cu toate acestea, ea și-a lansat sâmbătă, prima zi oficială a campaniei electorale, la Romexpo, programul de candidat.

Citește și: Gigi Becali a răbufnit! Cum l-ar face pe Gheorghe Dincă să spună tot adevărul: În trei ore aflu tot

Dăncilă propune un program în 10 puncte, printre care funcționarea non-stop a Palatului Cotroceni și a Administrației Prezidențiale.

„Mă voi asigura că Palatul Cotroceni și Administrația Prezidențială vor funcționa 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Văd instituția prezidențială ca pe o cameră de gardă, mereu deschisă pentru urgențele de care, din păcate, România nu duce lipsă”, a spus Viorica Dăncilă.

Citește și: Viitorul Ministru al Muncii dă cărțile pe față! Ce se va întâmpla cu banii tuturor românilor

Un alt punct este reprezentarea intereselor tuturor românilor, inclusiv ale celor din străinătate, precizând că în deplasările ei peste hotare „va include întâlniri de lucru cu comunitățile de români”. De asemenea, liderul PSD spune că va schimba modelul politicii externe într-unul axat pe urmărirea interesului României.

O altă prioritate este competitivitatea României la nivel european și internațional. Dăncilă mai susține accesul echitabil și universal la educație și sănătate, dreptul la locuire decentă, dreptul la mobilitatea muncii și la mobilitate socială.

Citește și: Ion Țiriac blochează un proiect uriaș din România- Lucrările au fost oprite

Candidatul PSD la prezidențiale vorbește și despre asigurarea siguranței naționale, continuând parcursul României în NATO. Ea mai spune că va promova modele democratice autentice, atât în politica internă, cât și internațională. Democrația înseamnă absența prejudecăților și acceptarea diversității umane și religioase, consideră Viorica Dăncilă.

Totodată, Dăncilă va sprijini incluziunea socială reală, inclusiv la nivel economic și cultural.

Dan Barna vrea ca CSAT să gestioneze „comunitate națională de informații”

Citește și: Tonel Pop face noi dezvăluiri- Pe urmele cui sunt acum anchetatorii

Site-ul lui Dan Barna prezintă informații despre candidatul Alianței USR-PLUS la prezidențiale, precum și programul de candidat pe care acesta l-a lansat vineri, la Sibiu, orașul său natal.

„Suficient de idealist încât să vreau să trăim cu toții fericiți în România - nu în altă parte. Și suficient de realist încât să am un plan concret despre cum să izbutim acest lucru”, se prezintă Dan Barna, pe portalul on-line.

Citește și: O celebră jurnalistă șterge pe jos cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă:’În locul unei analfabete nu poți pune un bețiv! Asta oricât de mut și de orb ai fi!’

În programul său de candidat care are 10 puncte, ca și cel al Vioricăi Dăncilă, Dan Barna spune că CSAT, aflat în subordinea Președintelui României, trebuie reformat, în sensul în care „să gestioneze integrat comunitatea națională de informații, precum și comunitatea de politică externă”.

Acesta propune și o reformă constituțională care să dea noi atribuții șefului de stat, cum ar fi posibilitatea inițierii unui referendum pentru dizolvarea Parlamentului. Dacă referendum este validat, atunci Legislativul este dizolvat.

Citește și: Sorin Grindeanu dă lovitura- Se ieftinesc începând cu 1 ianuarie

De asemenea, în cazul adoptării unei moțiuni de cenzură̆, Președintele României va avea posibilitatea fie de a desemna un nou candidat pentru funcția de prim-ministru, fie de a dizolva imediat Parlamentul și de a declanșa alegeri anticipate.

El spune că Președintele trebuie să poată participa și la ședințele de guvern, în mod obligatoriu, când sunt chestiuni care privesc politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice dar și când este dezbătut și adoptat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta: ‘Îndrăznești să vorbești de experiența pe care o ai?’

Dan Barna mai vrea ca bugetul alocat medicinei de familie să crească de la 6%, cât este în prezent, la 10%, un nivel apropiat de media statelor UE.

Acesta are ca obiectiv și alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin. El consideră că numărul parlamentarilor trebuie să fie de 300, pentru a eficientiza și optimiza funcționarea Legislativului. Debirocratizarea, digitalizarea și aderarea la euro sunt alte obiective propuse de Barna.

Prezidențiabilul PMP Theodor Paleologu propune „să oprim drumul spre nicăieri”

Citește și: Gigi Becali a răbufnit! Cum l-ar face pe Gheorghe Dincă să spună tot adevărul: În trei ore aflu tot

Site-ul candidatului PMP Theodor Paleologu la alegerile prezidențiale din noiembrie se deschide cu mesajul „să oprim drumul spre nicăieri”.

Prezidențiabilul PMP spune a intrat în competiția pentru un mandat la Cotroceni, deoarece are convingerea că peste 5 ani va trăi „într-o Românie sigură, care își va apăra cetățenii, oriunde ar fi ei în lume, o Românie respectată atât în exterior — de către comunitatea internațională, cât și în interior — de către clasa politică”.

Theodor Paleologu are un program în trei puncte, referitoare la „Mediere și educație”, „Meritocrație și Performanță” și „Siguranță și respect”.

Citește și: Viitorul Ministru al Muncii dă cărțile pe față! Ce se va întâmpla cu banii tuturor românilor

Acesta spune că își propune să fie un președinte activ, implicat, alături de fiecare român. Paleologu mai afirmă că vrea să lupte pentru modificarea Constituției și să se folosească de toate drepturile pe care i le oferă funcția de președinte pentru a își îndeplini viziunea și obiectivele.

Candidatul PMP la prezidențiale vrea să fie un „Președinte-învățător”, precizând că un bun profesor știe să pună întrebări, să asculte și să poate în permanență un dialog. El adaugă că, din funcția de Președinte al României va avea o comunicare constantă, productivă și civilizată, atât cu clasa politică, precum și cu societatea civilă.

Citește și: Ion Țiriac blochează un proiect uriaș din România- Lucrările au fost oprite

Paleologu încheie prin a spune că își asumă „rolul de a contribui decisiv la renașterea României”.

Candidatura lui Kelemen Hunor la prezidențiale, „o chestiune de onoare”

Un alt candidat la prezidențiale este liderul UDMR Kelemen Hunor. Acesta s-a încris în competiția pentru un mandat la Cotroceni sub sloganul de campanie „Respect pentru toți” .

Citește și: Tonel Pop face noi dezvăluiri- Pe urmele cui sunt acum anchetatorii

La desemnarea sa în forurile statutare ale Uniunii, pe 30 august, Kelemen Hunor afirma că întotodeauna UDMR a avut candidat la Președinția României, lucru care reprezintă „o chestiune de onoare”.

„Întotdeauna am avut un candidat la Președinție, a devenit o chestiune de onoare pentru noi, deoarece suntem cetățeni egali ai acestei țări. Este nevoie de un candidat maghiar la Președinție de fiecare dată, este o obligație morală să avem un candidat. Nu este vorba despre mine, ci despre UDMR și comunitatea maghiară din România. Când colegii mi-au spus că în 2019 eu trebuie să îmi asum acest rol, nu știam cum să răspund, deși aveam dubii să mă aliniez a treia oară la linia de start, dar nu am putut decât să spun că mă angajez cu mare stimă și reverență față de organizația noastră la acest rol”, a spus Kelemen Hunor.

Citește și: O celebră jurnalistă șterge pe jos cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă:’În locul unei analfabete nu poți pune un bețiv! Asta oricât de mut și de orb ai fi!’

Totodată, liderul UDMR candidează cu un mesaj vizual prin care ultimele două litere din numele său sunt întoarse pentru a se citi „RO”.

Kelemen Hunor mai propune, prin programul său, începerea cursurilor la ora 9.00, reducerea cu 30% a materiilor școlare și a numărului de ore, ore de educație fizică săptămânal, învățarea a două limbi străine până la terminarea liceului și Bacalaureat diferențiat.

Mircea Diaconu: Locul președintelui nu poate fi într-un palat regal

Citește și: Sorin Grindeanu dă lovitura- Se ieftinesc începând cu 1 ianuarie

Candidatul independent la prezidențiale al Alianței „Un om”, formată din ALDE și Pro România, Mircea Diaconu își prezintă viziunea pe site-ul de prezidențiabil în 12 puncte.

Fostul parlamentar, eurodeputat și ministru al Culturii spune că Președintele României nu trebuie să stea în Palatul Cotroceni, deoarece „trebuie să i se respecte statutul dobândit prin testamentul regal”. Diaconu susține că se împotrivește megalomaniei și „accesoriilor” acesteia.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta: ‘Îndrăznești să vorbești de experiența pe care o ai?’

„Există în România foarte multe spații, cu clădiri care au valoare, sunt declarate monumente istorice și sunt lăsate în paragină. Măcar unul dintre aceste monumente ar fi bine să fie salvat, renovat și să poată fi folosit ca sediu al Administrației Prezidențiale”, explică Mircea Diaconu.

El mai spune că în ultimii 15 ani, președinții au încurajat „cearta politică”, dorindu-și fiecare „guvernul meu”, lucru care a afectat puternic societatea.

Citește și: Gigi Becali a răbufnit! Cum l-ar face pe Gheorghe Dincă să spună tot adevărul: În trei ore aflu tot

Diaconu susține că preşedintele ar trebui „să semene cu noi, cu oamenii obișnuiți”, să demonstreze că respectă toți cetățenii. În opinia sa, oamenii „s-au săturat de președinți-jucători care împart poporul în «ai mei» și «ai altora», ori și mai grav, în «ai mei» contra «ai altora»”.

Șeful statului trebuie să fie independent și nepartizan și să aibă o optică asupra cetățeanului ca fiind egal cu statul, în sensul în care să îl respecte pe acesta și să fie în slujba oamenilor.

Citește și: Viitorul Ministru al Muncii dă cărțile pe față! Ce se va întâmpla cu banii tuturor românilor

Oferta Ramonei Ioana Bruynseels, axată pe onestitate și transparență

Site-ul prezidențiabilului Partidul Puterii Umaniste, Ramona Ioana Bruynseels, prezintă viziunea acesteia care are ca punct central transparența și onestitate. Aceasta vorbește, pe scurt, despre reclădirea încrederii în noi înșine și despre mândria de a fi români, precum și despre atragerea investițiilor în România.

Bruynseels spune că tinerei generații îi poate fi oferită inspirația și motivația de care are nevoie pentru a se dezvolta și construi România la care visează. Ea susține că tinerii pot avea și în țara noastră oportunitățile de care au nevoie pentru a crește și prospera.

Citește și: Ion Țiriac blochează un proiect uriaș din România- Lucrările au fost oprite

Nu în ultimul rând, ea propune o politică diferită, una care să se focusese pe nevoiele românilor.

Cătălin Ivan vrea să combată migrația pentru a păstra Europa tradiției creștine

Prezidențiabilul Alternativei pentru Demnitatea Națională (ADN), fost social-democrat, Cătălin Ivan, are pe site-ul său mesaje axate pe demnitate și valorile fundamentale ale românilor, tradițiile, cultura, ce trebuie transmise mai departe generației tinere.

Citește și: Tonel Pop face noi dezvăluiri- Pe urmele cui sunt acum anchetatorii

Acesta consideră că România poate progresa în Europa, însă fără a-și pierde identitatea națională. În acest sens, Ivan propune reducerea decalajelor între statele europene, cât și între zonele rurale și urbane.

„România nu poate fi demnă atâta timp cât sute de mii de români sunt victime ale sclaviei moderne. Acest fenomen trebuie oprit la nivel european”, susține Cătălin Ivan.

Citește și: O celebră jurnalistă șterge pe jos cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă:’În locul unei analfabete nu poți pune un bețiv! Asta oricât de mut și de orb ai fi!’

Prezidențiabilul ADN mai crede în Europa tradiției creștine și susține anularea pactului global al migrației. „Europa a fost creștină și așa trebuie să rămână. În locul primirii fluxurilor migratoare, Europa trebuie să se implice activ în rezolvarea cauzelor care au creat aceste fluxuri”, explică Ivan.

Viorel Cataramă vrea anularea ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă

Deși nu are un site personalizat de prezidențiabil, candidatul Dreptei Liberale Viorel Cataramă își prezintă programul pentru prezidențiale pe portatul on-line al partidului. Acesta are un program în 15 puncte, în care susține anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de munca.

Citește și: Sorin Grindeanu dă lovitura- Se ieftinesc începând cu 1 ianuarie

Pensia minimă să fie stabilită la 1.000 lei, pentru a încuraja componentei private în sistemul de pensii. De asemenea, Cataramă propune eliminarea privilegiilor „aristocrației bugetare”, prin concedierea a cel puțin 25% dintre angajați, prin desființarea instituțiilor și posturilor inutile create pentru clientela politică. În schimb acesta propune promovarea meritocrației în administrația publică și eliminarea oricărei forme de nepotism.

Susținerea puternică a sectorului privat se numără printre prioritățile lui Viorel Cataramă, iar salariul minim să fie stabilit în urma negocierilor între patronate și sindicate.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta: ‘Îndrăznești să vorbești de experiența pe care o ai?’

El mai spune că este necesară dublarea salariilor profesorilor de la clasele I-XII, concomitent cu stimularea dezvoltării învățământului privat. Cataramă vrea și ca sistemul asigurărilor medicale de sănătate să fie reformat, CNAS să fie suportat de stat în proporție de 70%, iar restul de 30% de către sistemul privat, pe modelul Pilonului II de pensii.

Trei candidați ale căror partide au același acronim - PNR

Printre cei care candidează la alegerile din noiembrie se numără și fostul deputat PSD Ninel Peia, care este prezidențiabilul Partidului Neamului Românesc (PNR). Pe site-ul personalizat deviza sa este „Țara are nevoie de Oastea Conștiinței Naționale”.

Citește și: Gigi Becali a răbufnit! Cum l-ar face pe Gheorghe Dincă să spună tot adevărul: În trei ore aflu tot

John-Ion Banu este candidatul Partidului Națiunea Română (PNR), sub sloganul „Certitudinea românilor”. Sebastian Popescu candidează la prezidențiale din partea Partidului Noua Românie (PNR), cu mesajul „Nimic pentru mine, totul pentru România”.

Candidatul independent Alexandru Cumpănașu a conceput mesajul „România fără clanuri”. El a anunțat și înființarea Mișcării Forța România, o structură civică ce va lua forma unui partid de la începutul anului viitor.

Citește și: Viitorul Ministru al Muncii dă cărțile pe față! Ce se va întâmpla cu banii tuturor românilor

Omul de cultură Bogdan Stanoevici candidează independent la prezidențiale, precizând că mesajul său se adresează „tuturor celor dezamăgiți de putere, revoltați, sătui de minciuni și promisiuni deșarte, celor ce doresc să se întoarcă în țară”, potrivit unui comunicat de presă. Stanoevici este directorul Circului Metropolitan București, din anul 2017.

Campania pentru alegerile prezidențiale a început sâmbătă, 12 octombrie și se încheie pe 9 noiembrie.

Scrutinul are loc pe 10 noiembrie, iar votul pentru al doilea tur a fost programat pentru data de 24 noiembrie. Românii din străinătate vor vota între 8 și 10 noiembrie și, la al doilea tur, între 22 și 24 noiembrie.

Citește și: Ion Țiriac blochează un proiect uriaș din România- Lucrările au fost oprite .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.