Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Șova a fost reținut

sova

sova retinutSenatorii au aprobat cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestare a senatorului Dan Șova, în care este acuzat de trafic de influență. La scurt timp senatorul a fost reținut și dus în Arestul Poliției Capitalei.

UPDATE 16.30: DNA anunță într-un comunicat de presă că va cere arestul preventiv pe numele senatorului.

”Măsura preventivă a fost dispusă de procurori, având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menționat, a fost îndeplinită condiția prevăzută în Constituția României, în sensul în care plenul Senatului a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în legătură cu infracțiunea reținută în sarcina inculpatului Șova Dan-Coman. În ordonanța de reținere se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Inculpatului Șova Dan-Coman i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.  Acesta va fi prezentat, la data de 3 decembrie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

UPDATE 16.20: Dan Șova a fost reținut, pentru 24 de ore. Procurorul de caz a semnat ordonanța de reținere.

UPDATE 15.10: Senatorul Dan Șova s-a prezentat la sediul DNA.

UPDATE 11.44: Potrivit declarației oficiale rezultatul votului a fost următorul:

”Procedând la vot secret cu bile, potrivit  articolelor 135 - 137, din Regulamentul Senatului, comisia de numărare a constatat următoarele: număr total de senatori: 165 senatori, număr total de voturi exprimate: 127, din care voturi pentru: 95, voturi contra: 30, voturi anulate - 2. Astfel că cererea DNA a fost aprobată”.

UPDATE 11.33: Senatorii au decis ca lui Dan Șova să îi fie ridicată imunitatea parlamentară, au declarat surse politice pentru Digi 24.

Sunt 95 de voturi pentru și 30 de voturi împotrivă.

SovaSenatCu această ocazie Dan Șova și-a susținut cauza în fața colegilor, cărora le-a transmis că în dosarul cu 3.000 de file nu există nicio probă împotriva lui.

”Vreau să vă aduc la cunoștință câteva date. S-a spus că este un dosar de 3000 de file care se referă la două infracțiuni abuz în serviciu și trafic de influnță. Referitoare la mine sunt 60 de pagini, în care nu sunt probe, ci un denunț și ordonanțele procurorului. Îmi asum ce spun: în dosar în afară de denunț nu există nicio probă. Cum s-a desfășurat totul? Vă spun foarte sincer... pe 9 octombrie s-a făcut denunțul, iar pe 19 noiembrie am fost adus cu mandat la DNA deși mă aflam sub control judiciar și puteam să vin în orice moment. A fost și un moment umoristic: în citația de la DNA era precizat că am fost adus  pentru a nu lua legătura cu cei din dosar, fiind vorba de unul cu care nu am vorbit de 5 ani și cu ceilalți doi nu puteam legătura pentru că sunt în celălat dosar. S-a spus despre noi pentru că am văzut că există acum o modă și spun de modă pentru că sunt unul dintre puțini oameni din senatul României care are peste 20 de experiență juridică...Există o modă să vorbim de renunțarea la imunitate. V-o spun eu încă o dată: simpla discuție despre renunțare la imunitate ne face de râs în Europa, râde toată lumea de noi imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitate juridică”, a declarat Dan Șova.

Totodată, senatorul a încercat să fie ironic și le-a cerut colegilor să voteze potrivit conștiinței.

”De când cu dosarele nu îmi răspunde nimeni la dosar, deci nu sunt un pericol așa de mare...Să votați așa cum scrie la regulament și la Constituție, potrivit conștiinței”, a mai declarat senatorul de la tribună.

Comisia Juridică a Senatului a decis, în 24 noiembrie, cu 5 voturi „pentru”, două împotrivă și 3 împotrivă să dea aviz pozitiv solicitării DNA. Dan Șova este acuzat de luare de mită de 100.000 de euro.

 Șova este acuzat de trafic de influență, informează un comunicat publicat pe site-ul DNA. A fost reținut și Mihai Bălan, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Conform procurorilor…

… „inculpatul Șova Dan-Coman i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.În schimbul acestui serviciu, Șova Dan-Coman a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET […] Inculpatul Șova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.