Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatiștii din Donețk vor să îi pună și pe minori să voteze la referendumul de unire cu Rusia pentru a-și extinde baza electorală (SBU)

CNN
referendum ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei spune că a interceptat documente potrivit cărora separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk plănuiesc să îi implice și pe copiii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani în referendumurile de unire cu Rusia. Minorii vor putea „vota” dacă sunt însoțiți la „secțiile de votare” de către părinți sau tutori.

Astfel, agresorii speră să extindă „baza electorală” de sprijin pentru proiectul Kremlinului de a alătura o parte din estul Ucrainei țării agresoare.

Potrivit materialelor primite, liderii administrației ocupației plănuiesc să implice localnicii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani în pseudo-referendum, arată comunicatul SBU.

În detrimentul „alegătorilor” minori, ocupanții încearcă să sporească artificial lipsa catastrofală de „voturi” pentru a legitima falsul plebiscit.

Pentru a întări controlul asupra „prezenței la vot”, minorii trebuie să fie însoțiți la „secțiile de votare” de către părinții lor, tutorii sau reprezentanții așa-numitelor „case de copii” din teritoriul ocupat temporar al regiunii.

De asemenea, pentru a „umfla indicatorii” pseudo-referendumului, ei plănuiesc să implice familii din regiunea Doneţk, care au adresa în Donețk, dar plecate temporar în Federaţia Rusă.

Modificările corespunzătoare ale „procesului electoral” au fost încredințate de Moscova așa-numitei „Comisii Electorale Centrale a Republicii Populare Ucraina”.

Această entitate pseudo-statală a fost cea care a pregătit proiectele documentelor sub forma unei „decizii” și a unei anexe privind desfășurarea referendumului cu participarea minorilor.

Până acum, Serviciul de Securitate a identificat toți organizatorii „activității ilegale, a stabilit locația acestora și a documentat infracțiunile”.

Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru referendumurile de anexare

Autoritățile separatiste din toate teritoriile ucrainene ocupate de ruși au anunțat coordonat pe 20 septembrie că vor organiza referendumuri de unire cu Rusia, o inițiativă față de care mai mulți oficiali înalți de la Moscova și-au exprimat imediat sprijinul.

În discursul pe care l-a susținut miercuri dimineața pentru a anunța mobilizarea parțială în Rusia, președintele Vladimir Putin a afirmat la rândul său că susține organizarea referendumurilor ce vor avea loc între 23 și 27 septembrie.

Jurnaliștii de la Meduza afirmă că Putin ar fi fost convins să meargă înainte cu aceste referendumuri în pofida faptului că armata rusă nu a reușit să ocupe decât în jur de 60% din regiunea Donețk de panica instalată în rândul separatiștilor pro-ruși după prăbușirea frontului din Harkov și îngrijorările că forțele armate ale Moscovei ar putea pierde și mai multe din teritoriile cucerite în Ucraina.

Mai mulți interlocutori ai celor de la Meduza au subliniat că autoritățile ruse nici măcar nu intenționează să creeze o „iluzie a legitimității” în ceea ce privește referendumurile de anexare.

„Va fi important să organizăm un fel de vot și să raportăm rezultatul”, a explicat una dintre surse, adăugând că se plănuiește folosirea votului electronic fiindcă este mai ușor de manipulat.

Separatiștii pro-ruși din Herson anunțaseră pe 5 septembrie că „suspendă” planurile de organizare a unui referendum cu Rusia în contextul contraofensivei declanșate de ucraineni în această regiune din sudul țării lor.

Ce ar plănui de fapt Rusia pentru teritoriile ucrainene ocupate

Jurnaliștii de investigație de la Meduza, cei care au scris pentru prima oară încă din luna iunie despre faptul că Vladimir Putin vrea să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, nu doar așa zisele republici populare Donețk și Lugansk, afirmau la momentul respectiv că Kremlinul intenționează să încorporeze aceste teritorii într-un singur district federal care să fie încorporat Rusiei.

Una dintre sursele apropiate Kremlinului citate de cei de la Meduza, site interzis în Rusia încă din luna martie, afirma că șefii actuali ai celor două „republici populare” din estul Ucrainei, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, și-ar putea pierde posturile, ei urmând să fie înlocuiți de oficiali ruși considerați mai loiali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.