Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul prevăzut în Knesset pentru recunoașterea genocidului armean a fost anulat

knesset

Un vot prevăzut să aibă loc marţi în parlamentul israelian pentru recunoaşterea genocidului armean a fost anulat din cauza opoziţiei guvernului, a anunţat deputata aflată la originea acestei moţiuni, informează AFP, preia Agerpres.

Knessetul (parlamentul) Israelului a aprobat la sfârşitul lui mai propunerea deputatei Tamar Zandberg, de la partidul de opoziţie Meretz, organizatorul unei dezbateri în şedinţă plenară asupra "recunoaşterii genocidului armean".

Turcia respinge cu vehemenţă termenul de "genocid".

Pentru a-şi asigura susţinerea coaliţiei de dreapta, la putere în Israel, deputata a prevăzut desfăşurarea acestui vot după alegerile prezidenţiale şi parlamentare turce care au avut loc duminică.

Însă, chiar şi după realegerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan din primul tur, guvernul israelian şi coaliţia la putere în Israel se opun în continuare acestui vot, a declarat Zandberg. "În pofida promisiunilor şi întârzierilor (...) guvernul şi coaliţia refuză să recunoască genocidul armean", a notat Zandberg pe contul său de Twitter luni seara, anunţând că ea a fost "obligată să anuleze votul".

Vezi și: 132 de turci au fost arestați în cadrul anchetei îndreptate împotriva susținătorilor lui Fethullah Gulen

Chiar dacă această propunere nu putea fi considerată ca venind din partea guvernului, ea ar fi putut tensiona şi mai mult relaţiile şi aşa foarte deteriorate dintre Israel şi Turcia.

Erdogan acuză Israelul că utilizează metode naziste, după uciderea a peste 60 de palestinieni de către forţele israeliene în timpul manifestaţiilor şi ciocnirilor din Fâşia Gaza, în 14 mai.

Guvernul israelian a anulat el însuşi, la începutul lui iunie, votul asupra unei legi pentru recunoaşterea "genocidului armean", oficial din temerea că de acest vot ar putea profita Erdogan.

Meretz încearcă din 1989 să obţină recunoaşterea masacrelor împotriva armenilor comise de turcii otomani în 1915-17 drept "genocid", însă guvernele din Israel au respins alternativ tentativele sale, din cauza relaţiilor tensionate cu Turcia.

Potrivit Armeniei, circa 1,5 milioane de armeni au murit în timpul prăbuşirii Imperiului Otoman. Turcia respinge cu vehemenţă termenul de genocid, utilizat de aproape 30 de ţări pentru a califica aceste masacre. Potrivit Ankarei, între 300.000-500.000 de armeni şi tot atâţia turci au murit atunci când armenii s-au revoltat împotriva puterii otomane, aliindu-se cu trupele ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.