Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

132 de turci au fost arestați în cadrul anchetei îndreptate împotriva susținătorilor lui Fethullah Gulen

turcia, arest

Autorităţile turce au dispus arestarea a 132 de persoane în cadrul anchetei naţionale îndreptate împotriva susţinătorilor lui Fethullah Gulen, care trăieşte în SUA, considerat a fi organizatorul tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, relatează marţi Reuters, informează Agerpres.

Marţi la primele ore, autorităţile turce au ordonat arestarea a 30 de angajaţi ai Gărzii de Coastă şi ai Forţelor Navale turce pentru presupuse legături cu reţeaua Gulen.

În operaţiuni separate, au fost arestate alte 102 persoane, printre care soldaţi şi membri ai serviciilor de securitate din 23 de provincii din Turcia.

Aceste arestări survin la numai două zile după alegerile prezidenţiale şi parlamentare organizate în Turcia, în urma cărora preşedintele Recep Tayyip Erdogan a obţinut încă un mandat de cinci ani, iar formaţiunea care îl sprijină, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), şi aliaţii săi naţionalişti şi-au asigurat o majoritate în noul parlament.

Vezi și: Șase drone maritime de fabricație americană vor fi achiziționate de Australia pentru patrulare

În noul său mandat, Erdogan va avea atribuţii executive sporite, în virtutea unui referendum desfăşurat în 2017.

Autorităţile turce au arestat aproximativ 160.000 de persoane şi au destituit un număr similar de funcţionari publici după tentativa de puci din iulie 2016. Dintre aceştia, peste 50.000 au fost puşi sub acuzare oficial şi ţinuţi în detenţie în aşteptarea procesului.

Occidentul şi organizaţiile pentru drepturile omului au denunţat amploarea acestei campanii, iar criticii lui Erdogan l-au acuzat că a folosit tentativa de puci drept pretext pentru reprimarea opozanţilor.

Recep Tayyip Erdogan şi AKP susţin însă că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale a Turciei.

Fethullah Gulen, fost aliat politic al lui Erdogan şi care trăieşte într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania începând din 1999, a respins acuzaţiile Ankarei privind implicarea sa în tentativa de puci, în care au murit cel puţin 240 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.