Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru firme de carburanţi au majorat preţurile la pompă de mai multe ori în aceeaşi zi

Inquam Photos/ Octav Ganea
benzinarii coada peco carburanti

Controalele la staţiile de carburanţi din Vrancea au dezvăluit faptul că patru operatori au majorat preţurile la pompă chiar şi de mai multe ori într-o zi, a informat, miercuri, Instituţia Prefectului.

"Instituţiile deconcentrate din Vrancea au centralizat rezultatele verificărilor dispuse de Instituţia Prefectului - Judeţul Vrancea la staţiile de carburanţi, în contextul creşterii preţurilor practicate. În total, au fost verificate 16 staţii de carburant, la opt dintre acestea fiind constatate abateri de la prevederile legale. Menţionăm că în cadrul acţiunilor de control s-a verificat atât modul în care a fost stabilit preţul practicat de operatorii economici, precum şi alte aspecte care privesc protecţia consumatorilor. Concluzia a fost că la toate staţiile de carburanţi verificate au fost majorate preţurile, atât pentru motorină, cât şi pentru benzină. (...) Patru firme au fost sancţionate pentru utilizarea de practici comerciale incorecte, respectiv pentru faptul că au majorat preţurile de mai multe ori, chiar şi în aceeaşi zi, fără a avea o motivaţie plauzibilă", se arată într-un comunicat al Prefecturii Vrancea.

În urma verificărilor, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vrancea au aplicat cinci avertismente şi opt amenzi contravenţionale, în sumă de 53.000 de lei.

Potrivit unui raport al CJPC, a existat şi o explicaţie din partea operatorilor economici locali, anume că au crescut preţurile la pompă deoarece şi preţurile stocurilor nou aprovizionate erau mai mari decât cele anterioare.

"Comerciantul profită de mărirea cererii de combustibil de pe piaţă în contextul geopolitic şi social actual, speculând informaţiile apărute pe diferite reţele de socializare, referitoare la o majorare puternică a preţului şi/ sau lipsa unor stocuri suficiente de pe piaţă, procedând astfel la deformarea comportamentului economic al consumatorului de carburanţi, prin majorarea preţului fără temei economic, în trepte succesive, influenţând luarea unei decizii de tranzacţionare imediată de către consumator, speriat că preţul se va majora şi mai mult şi crezând astfel că este oportun să achiziţioneze cantităţi cât mai mari de carburanţi pentru a face economie viitoare", au precizat comisarii CJPC Vrancea.

Alte abateri constatate în urma controalelor ţin de neafişarea preţurilor practicate pe panou sau la pompă, comercializarea de combustibil fără elemente de identificare şi caracterizare, comercializarea motorinei fără precizarea conţinutului de biocarburanţi sau fără informaţii privind aditivii utilizaţi, precum şi neafişarea cifrei octanice/ cetanice la pompă.

Controlul a fost efectuat în perioada 10 - 16 martie, în tot judeţul, de echipe mixte ale CJPC Vrancea, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea.

În paralel, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a desfăşurat o serie de verificări proprii. În total, ITM Vrancea a efectuat 19 controale la staţiile de carburanţi din judeţ, 14 în domeniul relaţiilor de muncă, iar cinci pe sănătate şi securitate în muncă. În urma verificărilor, au fost aplicate patru amenzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.