Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vrâncenii au organizat un eveniment religios la monumentul din Dumbrava Bârseștilor, închinat Sfântului Ștefan cel Mare

basilica.ro
Dumbrava Bârseștilor

Mai multe asociații din Vrancea au organizat un eveniment religios-cultural la monumentul închinat Sfântului Ștefan cel Mare pe care vrâncenii l-au construit pe Dealul Dumbrava din Bârsești în 1904, la 400 de ani de la trecerea la Domnul a voievodului.

Au participat peste 200 de persoane din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și din toate provinciile istorice ale țării, scrie Basilica.ro.

Printre participanți s-au numărat Ana Săcrieru, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Mihai Gheorghiu, președintele Platformei civice „Împreună”, Emilia Radu, directorul Bibliotecii Municipale Râmnicu Sărat, clerici și oficialități locale.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a tuturor celor aflați pe pomelnicul voievodal, așa cum au fost pomeniți cu ocazia ridicării monumentului, în iulie 1904.

Au urmat momente artistice oferite de Buciumașii din Spulber și Grupul folcloric „Cetina”, condus profesoara Maria Murgoci, și interpretarea unei scene istorice de către copiii participanți la atelierul Voievozi români al Parohiei „Sfântul Nicolae – Stroe” din Focșani.

Copiii de la Palatul Copiilor din Focșani au prezentat un moment de dans popular, iar tinerii de la Centrul de Excelență în Cultură și Civilizație Românească „Împreună” din București au citit cele mai relevante pasaje din cronicile istorice europene referitoare la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Legenda spune că la Bârsești ar fi poposit Sfântul Ștefan cel Mare după înfrângerea de la Războieni, când Baba Vrâncioaia i-a dăruit pe cei șapte fii ai ei ca să-l ajute să adune noi luptători. În semn de recunoștință, după ce a întors sorții luptei, domnul le-a dăruit cei șapte munți ai Vrancei.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.