Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vrei să-ţi înscrii copilul la grădiniţă/şcoală? Cele opt vaccinuri OBLIGATORII

vaccin

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Opt vaccinuri vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală. Lipsa vaccinării atrage amenzi pentru unităţile de învăţământ, dar există şi situaţii în care părinţii pot răspunde penal.

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit proiectului de lege consultat de HotNews.ro. Pentru realizazea vaccinurilor obligatorii, părinţii trebuie informaţi, iar acordul este prezumat în lipsa unei cereri care să susţină contrariul.

Dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenţa dovadă vaccinării complete, va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile mai sus. După un an, dacă vaccinurile nu vor fi realizate, copilul va mai putea fi înscris la şcoală doar după vaccinare.

Amenzi sunt prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:

- grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă);

- direcţiile de sănătate publică care nu asigura păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor;

- medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifica situaţiile de neglijare medicală a copilului.

Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinati în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

Va fi sesizată Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului dacă, până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii. Dacă acel copil nu a fost vaccinat până la vârstă de 3 ani, vor fi sesizate instituţiile abilitate privind "infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi". Excepţie vor face cazurile în care se va stabili că un copil are contraindicaţii la un anumit vaccin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.