Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vremea se schimbă radical: inversiune termică periculoasă care va genera fenomene extreme în România

furtuna ploi

Meteorologul ANM, Roxana Bojinariu, atrage atenția asupra faptului că în România are loc o ”inversiune termică periculoasă”. Din cauza ciclonului care a lovit extrem de puternic în Europa, temperaturile din România au scăzut neașteptat de mult, fiind înregistrate diferențe de peste 20 de grade în decurs de 1-2 zile. Meteorologul a explicat că, începând cu finalul acestei săptămâni, vom avea parte de o nouă creștere a temperaturilor, iar ciocnirea unui val de aer cald cu unul de aer rece va conduce la fenomene meteo extreme.

O masă de aer mai rece se va instala deasupra României în această săptămână. Vremea va fi răcoroasă în special în nordul, vestul și centrul țării. În sud vor fi și zile mai calde, însă cu temperaturi normale pentru această perioadă.

„Da, fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie care vine ca urmare a încălzirii globale, toate sistemele se alimentează cu aceasta energie, nivel de severitate asupra ecosistemelor. Da, vom avea si noi, aerul este pompat mai ales inspre Spania si are tendința sa ajungă si mai spre este si mai spre nord, trecem prin acest episod racoros, incepand de vineri, sambata duminica vremea va fi frumoasă si caldă, saptamana viitoare va trebuie sa fim atenți, este problemă sa avem un val de căldură, este însă destul de devreme și trebuie să urmărim actualizările meteo, trebuie sa ne protejam bunurile si viața”.

În prezent, în apropierea Cercului Arctic este mai cald decât în România. Acest lucru se datorează unei depresiuni atmosferice neobișnuit de puternice pentru această perioadă a anului.

Motivul diferenței mari de temperatură este un ciclon neobișnuit de intens pentru această perioadă din an. Aceasta s-a deplasat din sudul Europei, prin Slovenia și Polonia, spre Marea Baltică în ultimele zile, afectând parțial și România în weekend-ul trecut.

Pe flancul său estic, aerul foarte cald și umed dinspre Marea Mediterană curge spre Scandinavia. În schimb, pe latura vestică a depresiunii, o masă de aer mult mai rece curge spre sud. O parte din el provine și din regiunile polare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.