Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vucic atrage atenția asupra unei ofensive politice: Dacă acceptăm, Kosovo nu va mai putea fi suspendat niciodată din ONU. Dacă nu acceptăm, Serbia va fi izolată

financialtribune.com
Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, aflat la New York, unde participă la Adunarea Generală ONU, a declarat că "unii au pornit o ofensivă politică asupra Serbiei, iar sarcina sa este să apere țara", informează Rador.

În interviul acordat televiziunii belgrădene Pink, Vučić a declarat că nu există nicio șansă ca Serbia să accepte primirea Kosovo în ONU.

"Nu putem accepta ca așa-numitul stat Kosovo să fie parte a ONU" - a declarat Vučić, adăugând că Serbia va avea probleme și dacă acceptă și dacă nu acceptă primirea Kosovo în ONU.

"Dacă acceptăm, Kosovo nu va mai putea fi suspendat niciodată din ONU. Dacă nu acceptăm, Serbia va fi izolată. Fiecare decizie are consecințele sale" - a declarat Vučić, adăugând că în timpul vizitei la Belgrad a emisarului special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, i-a fost oferit un document pe care a refuzat să-l primească.

Întrebat dacă a fost informat despre soluția de rezolvare a problemei Kosovo publicată de presa din Albania, potrivit căreia Belgradul ar urma ca în zece ani să recunoască Kosovo, în timp ce Kosovo ar fi primit imediat în ONU, Vučić a răspuns că a refuzat documentul oferit de Lajčak.

"Nu știu dacă tot ce s-a publicat este exact. Nu-mi amintesc tot ce era scris pe patru pagini, dar am știut că nu trebuie să accept acel document" - a declarat Vučić, adăugând că după discursul său la ONU, presiunile asupra Serbiei se vor intensifica, pentru că va sublinia că în cazul Kosovo s-a încălcat dreptul internațional.

"Bineînțeles, vor fi presiuni. Sarcina noastră este să lucrăm pentru țara noastră, nu pentru altcineva. Vom apăra independența și spiritul de libertate al țării" - a declarat Vučić, respingând afirmațiile că a permis organizarea paradei gay la Belgrad la presiunile ambasadorului SUA la Belgrad, Christopher Hill.

"Cu ce m-a convins? Ce s-a întâmplat? Poliția i-a îndreptat spre parc, nu le-a permis să meargă spre Parlament. Nu a fost nicio paradă gay" - a declarat Vučić, adăugând că "niciun ambasador nu-i poate impune nimic", iar la întâlnirea cu Hill a discutat despre Kosovo și energie.

Președintele Serbiei a anunțat că în plan intern, în următoarele șase luni va fi lansată o mișcare amplă pentru reconstrucția statului și progresul Serbiei și și-a exprimat speranța că va avea sprijinul cetățenilor Serbiei.

"Să ne confruntăm cu cei care, în sens politic, au otrăvit societatea. Am speranța că vom avea sprijinul poporului pentru o Serbie normală și decentă" - a subliniat Vučić, adăugând că o astfel de Serbie va putea să-și apere interesele naționale și economice.

De asemenea, Vučić și-a exprimat convingerea că între timp, cu multe eforturi, vor fi depășite toate dificultățile cu care se confruntă Serbia.

Referindu-se la apelul organizațiilor neguvernamentale de a se suspenda educația religioasă din școli, Vučić a spus că această decizie nu este de competența Guvernului, ci a Ministerului Învățământului. Vučić a apreciat că Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) are un rol istoric în supraviețuirea poporului sârb.

"Consider că SPC are dreptul să-și spună opinia în orice problemă, mereu voi pleda să aibă dreptul la propria opinie, deși sunt unele lucruri pe care nu le înțeleg..." - a declarat Vučić, după ce mai multe organizații neguvernamentale au solicitat ca educația religioasă să fie scoasă din programa școlară, pentru că este "inadmisibil ca SPC, într-o țară laică precum Serbia, să stabilească ce este moral și ce este în interesul național".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.