Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulcanul Sinabung din Indonezia a erupt - Coloana de cenușă a atins 2000 de metri

www.volcanodiscovery.com
eruptie vulcanica

Vulcanul Sinabung a intrat marţi în erupţie, expulzând, la o înălţime de aproximativ 2.000 de metri, o coloană de cenuşă care a căzut deasupra localităţilor învecinate, martore din 2013 ale activităţii acestui vulcan situat în nordul insulei Sumatra, relatează EFE potrivit Agerpres.

Erupţia a durat 42 de minute, iar cenuşa a determinat declanşarea alertei portocalii, a doua ca importanţă după cea roşie, care avertizează aviaţia asupra riscului zborurilor în această zonă, potrivit purtătorului de cuvânt al agenţiei de gestionare a dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho.

Imagini difuzate de agenţie arată norul dens deplasându-se spre sud-vest, deasupra localităţilor acoperite de un strat alb de cenuşă. Sinabung este în prezent singurul vulcan din Indonezia plasat în alertă de erupţie, iar autorităţile au stabilit o suprafaţă de securitate cuprinsă între 3 şi 7 kilometri în jurul craterului, precum şi evacuarea a mii de persoane din zona de pericol.

Erupţia a fost însoţită de materii incandescente, iar Sutopo i-a avertizat pe locuitorii din zonele învecinate cu privire la pericolul fluxului de lavă, intensificat de ploile abundente şi de afluenţii râurilor.

Erupţiile intermitente ale vulcanului Sinabung, înalt de 2.460 de metri, au ucis 16 persoane în 2014 şi alte şapte în 2016, deşi gradul de alertă nu a depăşit niciodată 2 (pe o scară de la 1 la 8) pe Indicele Explozivităţii Vulcanice (IEV).

Arhipelagul indonezian este situat pe aşa numitul "inel de foc" al Pacificului, zonă cu o intensă activitate seismică - aici aflându-se 127 de vulcani activi - şi afectată de mii de cutremure anual, majoritatea de mică intensitate

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.