Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulcanul Ubinas a intrat într-o nouă fază eruptivă

bbc.com
vulcan lascar

Vulcanul Ubinas a intrat într-o nouă fază eruptivă.

Vulcanul Ubinas, situat în sudul Anzilor peruvieni, a intrat joi într-o nouă fază eruptivă, fiind detectate primele emisii de cenuşă, a anunţat Institutul de Geofizică din Peru (IGP), transmite EFE.

Activitatea "a fost detectată la ora 00:11 de camerele de supraveghere şi de seismometrele instalate în jurul vulcanului", a indicat agenţia într-un comunicat. "Nu este exclusă apariţia unor noi emisii în următoarele ore sau zile", a precizat instituţia.

IGP a confirmat că aceste emisii "marchează începutul unui nou proces eruptiv", adăugând că, potrivit istoricului din ultimii 30 de ani, "activitatea actuală a Ubinas ar putea dura câteva luni".

Aşa s-a întâmplat, conform IGP, în timpul erupţiilor din perioadele 2006-2009, 2013-2017 şi 2019, care s-au caracterizat "prin expulzarea de cenuşă vulcanică dispersată ulterior de vânt spre locaţiile din apropiere ale vulcanului", conform Agerpres.

În acest sens, specialistul în vulcanologie al IGP Marco Rivera a explicat că emisiile observate joi "au fost uşoare, au atins o altitudine de aproximativ un kilometru şi s-au dispersat spre sectorul estic al vulcanului".

"Observăm cu atenţie evoluţia noului proces eruptiv al vulcanului. Nu excludem ca în următoarele ore sau zile să apară noi emisii de cenuşă de volum mai mare", a spus el.

La rândul său, preşedintele executiv al IGP, Hernando Tavera, a declarat că autorităţile Institutului Naţional de Apărare Civilă (Indeci) şi guvernele regionale din Moquegua şi Arequipa unde se află vulcanul, "au fost deja avertizate cu referire la acest proces de reactivare".

Tavera a subliniat că instituţia pe care o reprezintă a avertizat în urmă cu puţin peste o lună asupra "primelor semne de tulburare în interiorul vulcanului Ubinas".

În Peru există peste 400 de vulcani, dintre care Ubinas şi Sabancaya îşi menţin procesul eruptiv, în timp ce alţi cinci - Misti, Huaynaputina, Ticsani, Yucamane şi Tutupaca - sunt activi.

În septembrie 2019, cenuşa expulzată de vulcanul Ubinas, situat la peste 1.100 de kilometri distanţă de capitala Lima, a ajuns până în acest oraş şi s-a depus într-un strat de circa un milimetru pe o rază de aproximativ şase kilometri în jurul craterului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.