Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulnerabilitate gravă a României: SUA și Marea Britanie le-au interzis, dar noi le folosim în locuri strategice

spionaj

Sistemele de supraveghere chinezești, care în SUA și Regatul Unit sunt suspectate de spionaj, sunt utilizate de către Armata Română în locuri strategice, iar ministerul apărării asigură că ele ar fi sigure.

Numeroase instituții din România, între care serviciul secret SRI, poliția, jandarmeria, vămile, prefecturile, ba chiar și Senatul, în incinta palatului parlamentului, folosesc echipamente produse de Hikvision - o companie chinezească controlată direct de regimul comunist de la Beijing - și de Dahua, un alt producător chinez de echipamente de spionaj, conform unei investigații realizate de Radio Europa Liberă.

Cele două companii vând de mai mulți ani aparate de supraveghere video în România.

În ciuda faptului că în SUA sunt interzise, iar în Regatul Unit și Australia sunt restricționate și monitorizate, din motive de securitate, inclusiv pentru utilizarea fără conectare la internet, statul român nu a adoptat nici un fel de restricții.

România folosește camerele în toate instituțiile

Hikvision le-a răspuns jurnaliștilor că produsele ei nu au arătat niciodată că ar implica riscuri de securitate.

Ministerul apărării își justifică achiziția de la companii chinezești prin faptul că e legal, invocând absența restricțiilor pe piața românească.

Spre deosebire de SUA și Regatul Unit, în România nu e interzisă utilizarea unor astfel de camere, nici măcar în instituțiile guvernamentale. Ministerul apărării insistă că produsele chinezești din unitățile militare nu sunt conectate la internet, ci la rețele interne securizate, ceea ce garantează confidențialitatea datelor.

Însă experții avertizează că aparatele de supraveghere neconectate la internet nu sunt pe deplin sigure. Marian Ghenescu, specialist în sisteme video, subliniază că aceste camere, care se comportă ca niște mini-computere, pot „avea vulnerabilități accidentale și deliberate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.