Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Walesa se apără după ce a fost acuzat că a fost agent al poliţiei comuniste

Polonia

Liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, fostul preşedinte Lech Walesa, îşi va apăra public în martie reputaţia în faţa celor care îl acuză că a fost agent al poliţiei politice comuniste SB, a anunţat luni Institutul Memoriei Naţionale (IPN), potrivit AFP.

"Dezbaterea, care este organizată chiar la solicitarea lui Walesa, va avea loc la 16 martie la Gdansk", bastionul Solidarităţii şi oraşul unde locuieşte laureatul Premiului Nobel pentru Pace, a precizat pentru AFP Marcin Weglinski, un purtător de cuvânt al IPN, care se ocupă de crimele naziste şi comuniste.

Respectând dorinţa lui Lech Walesa, institutul i-a invitat la această dezbatere pe autorii cărţii privind presupusa sa colaborare, istoricii Slawomir Cenckiewicz şi Piotr Gontarczyk, precum şi pe cineastul de extremă-dreapta Grzegorz Braun, angajat într-o vânătoare de foşti agenţi ai SB. "Încă aşteptăm confirmarea prezenţei lor", a adăugat purtătorul de cuvânt. În vârstă de 72 de ani, Walesa s-a adresat IPN, care păstrează arhivele poliţiei secrete comuniste, explicând că este în continuare hărţuit în media şi pe internet şi că îşi doreşte să pună capăt pentru totdeauna acestei polemici.

În 1992, ministrul de interne de atunci, Antoni Macierewicz, a publicat o listă cu 60 de presupuşi agenţi ai SB, dintre care mari nume de politiceni. Lech Walesa figura sub numele de cod 'Bolek'. Lech Walesa a recunoscut public că a semnat 'o hârtie' a poliţiei după una dintre reţinerile sale în calitate de muncitor care se opunea regimului, dar a calificat întotdeauna drept 'absurdă' orice acuzaţie de colaborare reală cu poliţia comunistă. În 2000, un tribunal special l-a disculpat în faţa acuzaţiilor de colaborare cu SB, un subiect de dezbateri politice permanente în Polonia şi una din cauzele polarizării societăţii poloneze între susţinătorii şi inamicii lui Walesa. El a intentat mai multe procese pentru defăimare celor care l-au acuzat de colaborare, inclusiv, în 2009, preşedintelui Lech Kaczynski, mort într-un accident de avion la Smolensk la 10 aprilie 2010, dar Walesa şi-a retras plângerea imediat după catastrofă.

Fraţii gemeni Lech şi Jaroslaw Kaczynski, fondatori ai Partidului Dreptate şi Justiţie care a revenit de trei luni la putere în Polonia, au fost colaboratori apropiaţi ai lui Lech Walesa în timpul Solidarităţii, după care s-au certat odată cu alegerea acestuia la preşedinţia ţării în 1990, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.