Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washington-ul SUSPENDĂ finanţarea unei organizaţii ONU, care susţine avortul forţat

Guvernul american va înceta să mai finanţeze Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), pe care îl acuză că susţine practici de planificare familială "coercitive", inclusiv avorturile forţate din China, au anunţat surse oficiale citate marţi de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele Donald Trump l-a instruit pe secretarul de stat Rex Tillerson să "ia toate măsurile necesare, în cadrul legii, pentru a asigura că banii contribuabililor americani nu finanţează organizaţii sau programe care susţin avortul sau sterilizarea coercitive", se arată într-un comunicat difuzat luni seara de Departamentul de Stat.

S-A AFLAT unde şi cum au fost stabilite primele contacte între Putin şi Trump

Decizia "se bazează pe faptul că politica de planificare familială din China continuă să implice recurgerea la avort coercitiv şi sterilizare involuntară", se precizează în comunicat.

În consecinţă, UNFPA nu va mai primi din partea SUA 32,5 milioane de dolari pe anul fiscal 2017, bani care vor fi atribuiţi altor programe internaţionale de sănătate, menţionează Departamentul de Stat.

În 2015, Fondul ONU pentru Populaţie a primit în total contribuţii de 979 milioane de dolari, conform site-ului său de internet.

Organizaţia activă în 150 de ţări a indicat marţi într-un comunicat că "regretă" decizia Washingtonului de a "suprima orice finanţare viitoare a activităţilor sale care salvează vieţi în întreaga lume".

Organizaţia califică drept "eronate" acuzaţiile SUA că ar contribui la avorturi şi sterilizări forţate în China. "UNFPA regretă această afirmaţie pentru că întreaga sa activitate susţine dreptul fiecărei persoane şi al fiecărui cuplu de a lua propriile decizii, libere de orice coerciţie sau discriminare".

Ruşii ŞTIAU că s-ar pregăti un atac terorist la Sankt-Petersburg

Mai mult, statele membre ale ONU califică de mult timp activitatea desfăşurată de UNFPA în China drept una benefică, se adaugă în comunicatul Fondului.

UNFPA mai notează că a salvat "zeci de mii de mame" de la moarte sau de handicapuri, a combătut "violenţa de gen şi a redus mortalitatea maternă în comunităţile cele mai fragile şi în zonele de conflict şi afectate de catastrofe naturale, inclusiv în Irak, Nepal, Sudan, Siria, Filipine, Ucraina şi Yemen".

Într-una din primele sale decizii după ce a fost învestit la Casa Albă, în ianuarie a.c., preşedintele american Donald Trump a semnat un decret privind blocarea finanţării din fonduri federale a organizaţiilor internaţionale care susţin avortul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.