Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul a făcut apel la menţinerea relaţiilor diplomatice între Liban şi ţările arabe din Golf

Departamentul de stat
Ned Price

Statele Unite au făcut apel miercuri la menţinerea relaţiilor şi a contactelor dintre Liban şi mai multe monarhii din Golf, care traversează o gravă criză diplomatică, transmite AFP preluat de agerpres.

"Considerăm că relaţiile diplomatice şi canalele de comunicare între Liban şi partenerii săi trebuie să rămână deschise. Susţinem orice măsură care promovează acest lucru", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

"Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise dacă vrem să îmbunătăţim situaţia umanitară a libanezilor", a insistat el.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit marţi cu prim-ministrul libanez Najib Mikati în marja Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow.

Criza diplomatică a fost generată de afirmaţiile ministrului libanez al informaţiei George Kordahi, care într-o emisiune de televiziune din 5 august pe când nu era încă la guvernare, difuzată pe 25 octombrie, a calificat drept absurdă intervenţia începând din 2015 a coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită în războiul din Yemen.

În conflictul din Yemen se confruntă rebelii houthi, susţinuţi de Iran, cu regimul yemenit susţinut de coaliţia din care mai fac parte şi Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Aceste declaraţii au inflamat relaţiile dintre Liban, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Kuweit, pe de altă parte.

Premierul libanez s-a distanţat de afirmaţiile ministrului numit de un partid aliat al mişcării şiite pro-iraniene Hezbollah şi i-a cerut implicit să demisioneze.

Ned Price şi-a exprimat înţelegerea faţă de supărarea părţii saudite."Ideea că houthi sunt altceva decât o forţă destabilizatoare şi o forţă care a înrăutăţit suferinţele yemeniţilor nu este o idee pe care o putem susţine", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.