Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul doreşte o coaliţie internaţională cât mai largă pentru înlăturarea lui Maduro Maduro

RTV.net
nicolas maduro

Consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american John Bolton a declarat duminică că SUA caută o largă coaliţie internaţională pentru înlocuirea preşedintelui Venezuelei Nicolas Maduro şi a regimului său corupt, informează EFE preluată de Agerpres.

"Aş dori să văd o coaliţie cât mai largă cu putinţă pentru a-l înlocui pe Maduro, pentru a înlocui regimul său corupt. Aceasta este ceea ce încercăm să facem", a declarat Bolton pentru CNN.

Bolton s-a referit la activitatea sa frenetică de pe Twitter unde, potrivit propriilor afirmaţii, a publicat circa 150 de postări despre criza din Venezuela, cea mai mare parte în limba spaniolă, ca parte a eforturilor de a obţine sprijin pentru "o tranziţie paşnică a puterii de la Maduro la Juan Guaido", acesta din urmă fiind recunoscut de SUA şi aproximativ 50 de ţări ca preşedinte legitim al Venezuelei. La 23 ianuarie, liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale, s-a autoproclamat preşedinte interimar invocând o serie de articole din Constituţie.

Atât în interviul pentru CNN, cât şi în cel acordat tot duminică canalului de televiziune Fox News, Bolton a criticat influenţa Cubei în Venezuela.

'O parte a problemei din Venezuela este prezenţa cubaneză puternică de acolo, între 20.000 şi 25.000 de funcţionari de securitate cubanezi aflând-se pe teritoriul Venezuelei, potrivit informaţiilor publice, iar genul acesta de situaţie ni se pare inacceptabil", a declarat pentru CNN Bolton, iar câteva minute mai târziu, în declaraţiile pentru Fox News, a adăugat că este necesar să se "scape" de această influenţă a Cubei.

El a subliniat, de asemenea, pentru Fox News, că există discuţii "sub masă" despre viitorul armatei venezuelene.

Pe de altă parte, el l-a avertizat pe Maduro că dacă îl arestează pe Guaido la întoarcerea acestuia în Venezuela, nu face decât să grăbească ziua propriei plecări deoarece "opoziţia este mai unită ca niciodată în ultimii douăzeci de ani".

Liderul opoziţiei venezuelene a anunţat, printr-un mesaj postat duminică pe Twitter, că luni se va întoarce la Caracas după un turneu în America de Sud (Argentina, Paraguay, Columbia, Brazilia şi Ecuador). Guaido a părăsit teritoriul venezuelean pe 22 februarie, în pofida interdicţiei de a părăsi ţara emisă de justiţia de la Caracas, care anchetează autoproclamarea sa ca preşedinte interimar, act nesusţinut de Curtea Supremă, care îl recunoaşte doar pe Maduro ca şef al statului.

Bolton a mai declarat că actuala administraţie americană "nu se teme să folosească expresia Doctrina Monroe" care, a spus el, a fost 'obiectivul' unor preşedinţi americani în trecut.

Această doctrină, proclamată în 1823, apăra asumarea de drepturi unilaterale ale SUA în relaţia cu statele de pe continentul latino-american, unde Washington este asociat cu trecutul său imperial.

Ca răspuns la o întrebare a CNN dacă faptul că Washington sprijină "dictatori brutali" în întreaga lume nu subminează credibilitatea argumentelor sale în privinţa Venezuelei, Bolton a afirmat tăios: "Nu, nu cred".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.