Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul monitorizează atent alegerile din Insulele Marshall

vot alegeri sondaj

Alegătorii din Insulele Marshall s-au deplasat luni la urne pentru alegerile generale care vor stabili cine va conduce negocierile statului insular din Pacific cu Washingtonul asupra reînnoirii unui pact regional de securitate cu SUA, relatează Reuters.

Votul are loc într-un moment de preocupări tot mai intense în Statele Unite şi printre aliaţii lor cu privire la eforturile Chinei de a-şi extinde influenţa în Pacific, conform Agerpres.

Situate cam la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia, Insulele Marshall au obţinut independenţa în 1986 după patru decenii sub administraţia SUA.

Preşedinta Hilda Heine încearcă să-şi păstreze locul în Senatul de 33 de locuri, care va vota apoi pentru a alege următorul preşedinte.

Exprimându-se înainte de începutul scrutinului, Heine i-a chemat pe alegători "să menţină cursul" pentru ca guvernul ei să se întoarcă la putere.

Performanţa ei ar putea avea un impact asupra unui acord, care urmează să expire în 2024 şi oferă acces exclusiv militar Statelor Unite în spaţiul aerian şi apele teritoriale ale Insulelor Marshall, în Statele Federate ale Microneziei şi Palau.

"'Heine se confruntă cu un drum dificil înapoi la putere ce ar putea încetini progresul în reînnoirea Compactului Asociaţiei Libere", a declarat Jonathan Pryke, directorul programului Insulelor Pacificului la Lowy Institute, un think-tank din Australia.

În schimbul acordării accesului armatei americane, cele trei ţări beneficiază de asistenţă financiară în cadrul pactului.

Discuţiile cu privire la reînnoirea acestuia au început în august, când secretarul de stat american Mike Pompeo a vizitat Micronezia.

Cele trei naţiuni din Pacific au căpătat o importanţă strategică sporită pe fondul extinderii influenţei Chinei în regiune şi deciziei recente luate de alte două ţări din Pacific - Insulele Solomon şi Kiribati - de a abandona legăturile diplomatice cu Taiwanul şi a recunoaşte Beijingul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.