Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Războiul' din aer - Washingtonul neagă că a trimis baloane în spaţiul aerian chinez

informateca.ro
balon spionaj

Washingtonul a respins luni acuzaţiile Beijingului, care îi reproşează că a trimis baloane deasupra teritoriului chinez, acuzaţie ce intervine în plină tensiune între cele două ţări după survolul deasupra teritoriului SUA al unui balon chinez, care a fost în cele din urmă doborât, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Declarația purtătoarei de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe

"Orice afirmaţie potrivit căreia statul american utilizează baloane spion deasupra Chinei este falsă", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

"China este cea care dispune de un program de baloane spion de înaltă altitudine pentru colectarea de informaţii, dispozitive pe care le-a utilizat pentru a încălca suveranitatea SUA şi a altor peste 40 de ţări de pe cinci continente", a afirmat Watson pe Twitter.

Beijingul afirmase luni că "baloane americane" au survolat teritoriul Chinei

Beijingul afirmase anterior luni că "baloane americane" au survolat teritoriul Chinei "de peste zece ori fără nicio autorizaţie", începând cu anul trecut.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a respins aceste acuzaţii, apreciind că Beijingul "încearcă să limiteze pagubele".

China "a afirmat de mai multe ori şi în mod eronat că balonul spion trimis în SUA era un dispozitiv meteorologic" şi nu a oferit "nicio explicaţie credibilă pentru intruziunea sa în spaţiul nostru aerian şi în cel al altora", a declarat el.

Survolarea teritoriului american de către un balon chinez, considerat de Washington drept un dispozitiv "spion", a răcit relaţiile între cele două puteri, secretarul de stat Antony Blinken amânând în ultimul moment o vizită planificată în China.

De la primul incident, alte obiecte zburătoare au fost detectate deasupra Canadei şi SUA, înainte de a fi doborâte.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.