Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul nu doreşte o escaladare cu Iranul însă va continua să apere Israelul

nbcnews.com
Antony Blinken

Statele Unite ale Americii "nu caută o escaladare", însă vor continua să apere Israelul după atacul fără precedent al Iranului, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu căutăm escaladarea, însă vom continua să apărăm Israelul şi să protejăm efectivele noastre în regiune", a declarat Blinken la începutul unei întrevederi la Washington cu prim-ministrul adjunct irakian Muhammad Ali Tamim.

"Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur când este victima unei agresiuni, unui atac, şi că el nu va trebui să o facă", a spus Blinken, condamnând atacul iranian "de o anvergură şi o amploare fără precedent", primul care a vizat direct Israelul.

Iranul a tras sute de rachete şi drone în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Israelului, ca represalii la un atac sângeros împotriva consulatului său de la Damasc, atac pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Aproape toate aceste rachete şi drone au fost interceptate de apărarea antiaeriană israeliană cu ajutorul SUA şi altor state aliate.

Blinken a mai informat despre o intensă activitate diplomatică "în ultimele 36 de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic, pentru a încerca să împiedice escaladarea" în regiune.

Şeful diplomaţiei americane a discutat la telefon cu omologii săi egiptean, iordanian, turc, saudit, britanic şi german, potrivit Departamentului de Stat.

La rândul său, ministrul irakian a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca "întreaga regiune să fie angrenată într-un conflict mai amplu, care să ameninţe securitatea internaţională". "Prin urmare, îndemnăm toate părţile la reţinere", a spus el.

Prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani se află luni în SUA, unde urmează să fie primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.