Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul nu va coopera militar cu Moscova în Siria: Care este motivul

captura Twitter
Darayya SIRIA

Statele Unite ale Americii (SUA) nu vor coopera militar cu Rusia în Siria, atâta vreme cât regimul lui Bashar al-Assad nu le va permite oraşelor aflate sub asediu să primească ajutor umanitar, a anunţat vineri Departamentul de Stat american, informează AFP.

Secretarul de stat John Kerry a condamnat, într-o convorbire la telefon cu omologul său Serghei Lavrov, 'întârzierile repetate şi inacceptabile de ajutor umanitar' către victimele războiului, potrivit purtătorului său de cuvânt, John Kirby.

Citește și: Doi bărbaţi au fost reţinuţi vineri în Belgia, fiind suspectaţi de legături cu militanţi islamişti

Un armistiţiu fragil au fost instaurat începând de luni în cadrul unui acord ruso-american, încheiat în 9 septembrie, pentru a favoriza o soluţie la acest conflict extrem de complex, în care au fost ucise peste 300.000 de persoane în mai mult de cinci ani.

Moscova, potrivit acestui acord, trebuie să facă presiuni asupra aliatului său Assad, în timp ce Washingtonul va trebui să acţioneze pe lângă rebeli, pentru ca în ambele cazuri să se ajungă la o încetare a operaţiunilor armate.

O încetare a ostilităţilor timp de cinci zile ar trebui, potrivit acordului, să permită înfiinţarea unui centru inedit de coordonare militară între Moscova şi Washington, pentru a ataca grupările jihadiste Stat Islamic (SI) şi Frontul Fateh al-Sham (fostul Front al-Nosra).

Acest acord prevede livrarea în primul rând de alimente şi medicamente către oraşele şi localităţile asediate, începând cu cartierele rebele din Alep, principalul front al conflictului.

Kerry l-a anunţat pe Lavrov că Washingtonul 'contează pe Rusia pentru ca aceasta să facă uz de influenţa sa asupra regimului Assad, pentru a le permite convoaielor umanitare ale ONU să ajungă în Alep şi în alte zone care au nevoie de ajutor'.

'Secretarul de stat a spus clar că SUA nu vor pune în funcţiune centrul de coordonare militară comun cu Rusia, dacă termenii acordului privind ajutorul umanitar nu sunt respectaţi', a adăugat el, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie să se reunească vineri de urgenţă la ora locală 17:30 (21:30 GMT), pentru a examina oportunitatea de a susţine acest acord asupra Siriei, au anunţat diplomaţi.

Preşedintele american Barack Obama urmează la rândul său se ralieze vineri echipei sale de securitate naţională, printre care John Kerry şi secretarul pentru apărare Ashton Carter, pentru a trage concluzii pe marginea acestui acord, potrivit unor responsabili americani, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.