Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul va desfăşura o navă a gărzii de coastă în Papua Noua Guinee

freeworld.ro
Papua Noua Guinee

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat joi viitoarea desfăşurare a unei nave a gărzii de coastă a SUA în Papua Noua Guinee, în contextul în care Washingtonul încearcă să consolideze cooperarea în domeniul apărării în faţa concurenţei acerbe din partea Chinei pentru influenţă în zonă, relatează AFP.

Austin a subliniat, de asemenea, că SUA nu încearcă să stabilească o bază militară permanentă în Papua Noua Guinee, dorind să atenueze îngrijorările că un pact de apărare semnat recent ar putea reduce independenţa acestei naţiuni din Pacificul de Sud, potrivit Agerpres.

"O navă a gărzii de coastă a SUA va fi aici în august", a spus Austin, subliniind necesitatea unei cooperări în materie de "aplicare a legii maritime" în domenii precum pescuitul ilegal şi traficul de persoane.

"Vreau să fie clar că nu căutăm să stabilim o bază permanentă în Papua Noua Guinee", a spus Austin, care devine primul oficial al Pentagonului care vizitează Papua Noua Guinee.

Cele două state au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării în mai care stabileşte cadrul ca SUA să modernizeze porturile şi aeroporturile din Papua Noua Guinee în scop militar şi civil, potrivit Reuters.

În cadrul vizitei în Papua Noua Guinee, Austin s-a întâlnit cu premierul James Marape, cu care a discutat despre aprofundarea legăturilor şi despre venirea navei americane.

Marape a precizat că al doilea oraş al ţării, Lae, un mare port de mărfuri, a fost desemnat ca bază americană pentru managementul dezastrelor.

Textul acordului din domeniul apărării permite staţionarea de forţe şi echipamente ale SUA în Papua Noua Guinee.

Austin a spus că cele două ţări îşi aprofundează o relaţie deja existentă în domeniul apărării şi că înţelegerea va permite modernizarea forţei de apărare din Papua Noua Guinee şi va spori interoperabilitatea.

"Scopul nostru este de a ne asigura că întărim abilitatea Noii Guinee de a se apăra şi de a-şi proteja interesele", a declarat oficialul american.

Statele Unite şi aliaţii lor încearcă să descurajeze naţiunile insulare din Pacific să stabilească legături de securitate cu China, o îngrijorare tot mai mare pe fondul tensiunilor legate de Taiwan şi după ce Beijingul a semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.