Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

World Rugby va testa contuziile jucătorilor din timpul meciurilor prin studierea mişcărilor ochilor

Agerpres - Reuters
Irlanda scotia rugby

World Rugby, federaţia internaţională de profil, a anunţat marţi că va testa contuziile jucătorilor din timpul meciurilor prin studierea mişcărilor ochilor, un simptom foarte distinct al traumei capului, scrie AFP.

La o conferinţă despre integritatea jucătorilor şi regulile acestui sport, WR a anunţat că va fi implementată o tehnologie pentru detectarea tulburărilor oculomotorii, în paralel cu evaluarea traumei în prezent, pentru a vedea dacă se poate ajuta la diagnosticarea acestui tip de contuzie, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

''Credem că urmărirea mişcărilor ochilor are potenţialul de a evalua mai bine comoţiile la nivelul capului identificând în mod obiectiv orice anomalii ale funcţiilor oculomotorii'', a explicat Eanna Falvey, director medical al World Rugby.

Aceste teste vor fi, de asemenea, utilizate pe tot parcursul protocolului de revenire în joc a unui jucător care a fost comoţionat, pentru a se stabili dacă acesta poate relua meciul sau nu.

Săptămâna trecută, oficiali ai WR şi specialişti în neurologie au indicat că probele de salivă ar putea constitui în viitor modalităţi rapide şi neinvazive de diagnosticare precoce a eventualelor leziuni cerebrale în rândul jucătorilor de rugby, după ce un studiu a indicat că biomarkerii din salivă sunt relevanţi în sensul evidenţierii leziunilor cerebrale.

Studiul care a durat trei ani, efectuat de specialişti de la Universitatea de medicină din Birmingham, a analizat probe de la peste 1000 de jucători profesionişti de rugby, şi a pus în evidenţă faptul că respectivii biomarkeri arată dacă un jucător suferă sau nu de o leziune cerebrală în urma unei comoţii.

''În mod crucial, diferenţele în concentraţia salivară a acestor biomarkeri sunt măsurabile în câteva minute de la eventuala accidentare, deci este nevoie de teste rapide'', a spus atunci Antonio Belli, profesor de neurochirurgie traumatică la Universitatea din Birmingham, cel care a condus studiul.

Specialiştii au ajuns la concluzia că saliva este afectată de semnalele celulare care provin de la nervii cranieni, astfel că probele de salivă ar putea reliefa dacă există o traumă cerebrală.

La finele anului trecut, o cercetare a Federaţiei engleze de rugby punea în lumină faptul că în sezonul 2018-2019 comoţiile au reprezentat 20% din accidentările cu care s-au confruntat jucătorii în prima ligă engleză de rugby, Premiership, ele fiind cea mai obişnuită accidentare pentru al optulea sezon consecutiv.

Astfel, dacă în sezonul 2002-2003 s-au înregistrat 42 de comoţii în total, numărul acestora a crescut la peste 100 în fiecare sezon începând cu 2014-2015.

În sezonul 2018-2019 s-au consemnat 166 de comoţii în timpul meciurilor, cel mai ridicat număr după campania 2016-2017 (169), şi 38 în timpul antrenamentelor, cu 21% dintre jucători suferind cel puţin o comoţie în timpul unui meci.

Capacitatea corpului medical de a identifica accidentările semnificative la cap a fost îmbunătăţită în sezonul 2018-2019, prin introducerea de către Premiership a unui sistem video mai complet pe teren, conform studiului.

În sezonul 2018-2019 s-au înregistrat în medie două accidentări pe meci în liga care cuprinde 12 echipe. Jucătorii accidentaţi au devenit indisponibili în medie pentru o perioadă de 34 zile, în timp ce în cazul celor cu comoţii, absenţa s-a cifrat la o medie de 22 zile.

Comoţiile şi efectele lor pe termen lung sunt în prim plan după ce un grup de foşti jucători au anunţat că vor acţiona în instanţă World Rugby, RFU şi Federaţia galeză de rugby pentru că nu au luat măsuri la timp pentru a le proteja sănătatea. Mulţi foşti jucători au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale permanente, demenţă, depresie sau simptome ale encefalopatiei traumatice cronice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.