Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

WWF reclamă că Ministerul Mediului va permite vânătoarea pisicilor sălbatice, urşilor şi lupilor

twitter.com
wwf

Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) reclamă că un proiect de ordin al Ministerului Mediului supus dezbaterii publice ar putea să permită împuşcarea a 1691 de animale sălbatice protejate. De cealaltă parte, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) arată că, în fiecare an s-au dat astfel de derogări pentru protejarea cetăţenilor şi gospodăriilor de carnivorele mari, singura noutate fiind că, în acest an, proiectul este supus dezbaterii publice înainte de adoptare.

Reprezentanţii organizaţiei WWF, care derulează proiecte pentru conservarea naturii atrag atenţia că vânătoarea a fost singura alternativă de control a conflictului dintre om şi animalele sălbatice, găsită de oficialii MMAP dacă ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, va fi adoptat.

„Autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensaţii, existent în acest moment, nu funcţionează eficient”, susţine organizaţia ecologistă, potrivit news.ro.

Prognoza METEO: Cum va fi vremea joi şi vineri/ HARTĂ

Este vorba despre proiect de ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor publicat pe site-ul instituţiei şi supus dezbaterii publice. Acest ordin va permite o derogare pentru vânătoarea a 552 exemplare de urs, 657 exemplare de lup şi 482 exemplare de pisică sălbatică.

Raed Arafat, reacție după moartea lui Gyuri Pascu: Nu am dreptul să mă pronunț oficial

Proiectul de act normativ este supus procedurii dezbaterii publice până vineri, 30 septembrie.

De cealaltă parte, MMAP arată că aceste derogări sunt în conformitate cu directivele europene şi vin să echilibreze ecosistemele prin controlul carnivorelor mari care crează vulnerabilităţi pentru siguranţa cetăţenilor.

„Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenţei ca formă de a guverna”, susţin reprezentanţii MMAP.

Anul trecut s-a aprobat derogarea pentru 540 de exemplarele de urs, pentru 598 de exemplare de lup şi 496 de exemplare de pisică sălbatică. În anul 2014 s-au aprobat derogări pentru 550 de urşi, 520 de lupi şi 440 de pisici sălbatice, mai arată MMAP.

„Această dezbatere este şi un prilej de identificare a posibilelor alternative acceptabile precum dezvoltarea de programe prin AFM pentru susţinerea comunităţilor vulnerabile la carnivore mari (finanţarea gardurilor electrice), dezvoltarea unor baze genetice care să furnizeze informaţii mult mai precise”, le transmit reprezentanţii MMAP organizaţiilor ecologiste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.