Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping, declarație neașteptată: Cere să i se acorde Palestinei statutul de 'membru cu drepturi depline' în cadrul Națiunilor Unite

spiegel.de
Xi Jinping

Liderul chinez  afirmă că Beijingul "susține soluția celor două state și crearea unui stat palestinian pe granițele din 1967, cu Ierusalimul de Est ca și capitală". Președintele Xi Jinping a exprimat sprijinul Chinei pentru încetarea ocupației israeliene a teritoriilor Palestinei și și-a exprimat frustrarea față de "nedreptatea istorică" suferită de palestinieni, anunță trtworld.com.

"Nu este posibil să se continue nedreptatea istorică suferită de palestinieni", a declarat vineri președintele chinez la deschiderea summitului Riyadh-Gulf-China pentru cooperare și dezvoltare din Arabia Saudită.

Xi a făcut apel la acordarea Palestinei "statut de membru cu drepturi depline în cadrul Națiunilor Unite" și a declarat că Beijingul "susține soluția celor două state și înființarea unui stat palestinian pe granițele din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală". Vizita lui Xi în Arabia Saudită este a treia sa călătorie în afara Chinei de la pandemia Covid-19. El a sosit miercuri în Arabia Saudită, în prima sa călătorie în regat din 2016.

În cea de-a treia și ultima zi a vizitei sale, Xi a declarat că a considerat summitul chino-arab un "eveniment definitoriu în istoria relațiilor chino-arabe". Relațiile dintre cele două "se bazează pe interesul reciproc în pace și armonie", a spus el.

Ocupația israeliană

Israelul a ocupat Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est  și Gaza în timpul Războiului din Orientul Mijlociu din 1967. Acesta a anexat întregul oraș Ierusalimul de Est în 1980, revendicându-l ca fiind capitala "eternă" a Israelului - o acțiune care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Israelul s-a retras din Gaza în 2005 și de atunci a menținut o blocadă dură pe uscat, pe mare și în aer asupra enclavei palestiniene asediate. Palestina consideră că aceste teritorii fac parte din țara sa, iar Ierusalimul de Est este inima și capitala sa supremă.

Dreptul internațional consideră Cisiordania și Ierusalimul de Est drept "teritoriu ocupat" și consideră că toate activitățile de construcție de așezări evreiești pe aceste teritorii sunt ilegale.

Palestinienii acuză Israelul că desfășoară o campanie agresivă de "iudaizare" a orașului istoric, prin ștergerea identității sale arabe și islamice și alungarea locuitorilor săi palestinieni.

Aproape 500.000 de coloniști israelieni ilegali trăiesc în peste 130 de așezări care împânzesc Cisiordania ocupată, alături de aproape trei milioane de palestinieni care trăiesc sub ocupația militară israeliană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.