Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping în Statele Unite? Antony Blinken îl va primi pe omologul său chinez, Wang Yi, la Washington

Business Standard
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken îl va primi pe omologul său chinez, Wang Yi, la sfârşitul săptămânii la Washington, au anunţat luni înalţi responsabili americani, ceea ce ar putea prefigura o vizită a preşedintelui Xi Jinping în Statele Unite până la sfârşitul anului, scrie AFP, citat de Agerpres.

Vizita lui Wang Yi la Washington, prevăzută de joi până sâmbătă, intervine în urma multiplelor contacte din ultimele luni între americani şi chinezi care se străduiesc să "gestioneze în mod responsabil" tensiunile dintre cele două mari puteri rivale.

Apropierea chino-rusă, războiul din Ucraina şi, mai ales, cel dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas ar urma să se impună în discuţii, într-un moment în care comunitatea internaţională este îngrijorată de o escaladare a conflictului.

În acest sens, China a criticat decizia Statelor Unite de a bloca săptămâna trecută o rezoluţie a ONU care îndemna la o "pauză umanitară" între Hamas şi Israel.

Pentru Washington, întâlnirea cu Wang Yi va fi o oportunitate de a încuraja Beijingul să aibă "o abordare mai constructivă" în aceste două conflicte şi nu numai, a afirmat un înalt responsabil american, sub protecţia anonimatului.

Există multe puncte nevralgice în relaţiile bilaterale. De la Taiwan, pe care Beijingul îl revendică ca parte a teritoriului său, până la activităţile Chinei în Marea Chinei de Sud, după cum demonstrează ultimul incident, cel al coliziunii între nave chineze şi filipineze pe care Washingtonul l-a deplâns ferm.

China s-a apropiat, de asemenea, de Rusia lui Vladimir Putin şi se străduieşte să-şi extindă influenţa în lume, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Este vorba despre "continuarea eforturilor noastre de a menţine deschise canale de comunicare" cu Beijingul şi "gestionarea responsabilă a competiţiei noastre", le-a declarat un alt responsabil american de rang înalt jurnaliştilor când a anunţat vizita.

Nu au fost furnizate detalii despre programul său precis ori dacă Wang Yi va fi primit de preşedintele american Joe Biden.

În cursul vizitei sale la Beijing în iunie, secretarul de stat Antony Blinken a fost primit de preşedintele chinez, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.