Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping îşi exprimă susţinerea faţă de reforma economică a Coreei de Nord într-un discurs la Phenian

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a exprimat încurajarea faţă de dezvoltarea economică a Coreei de Nord într-un discurs ţinut la Phenian, relatează Associated Press, conform news.ro.

Într-un discurs ţinut  joi seară, Xi a notat că ţara condusă de Kim Jong-un „a iniţiat o nouă linie strategică privind dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea nivelului de trai, ridicând astfel construcţia socialistă în ţară într-o nouă etapă”, conform agenţiei de stat a Chinei, Xinhua.

Xi a părăsit Coreea de Nord vineri la prânz, conform presei de stat din China.

Economia în stare precară a Coreei de Nord a arătat recent semne de îmbunătăţire, însă rămâne în mare parte dependentă de ajutoare umanitare, majoritatea provenind din China. Beijingul a fost de acord cu sancţiunile economice impuse de ONU din cauza programului nuclear al Nordului, însă China nu doreşte alte măsuri care ar putea aduce un colaps financiar în ţară.

Xi a menţionat şi situaţia arsenalului nuclear în discurs, declarând că toate părţile „trebuie să rămână în discuţiile de pace pentru a avea contribuţii şi mai mari în direcţia păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume”.

Presa de stat din Coreea de Nord a informat că Xi şi Kim au avut discuţii despre situaţia politică din peninsula coreeană şi au ajuns la un acord privind problemele abordate.

„Liderii supremi ... şi-au exprimat opiniile privind situaţia politică din Peninsula Coreeană şi alte probleme regionale şi internaţionale”, a informat agenţia de stat KCNA. Îmbunătăţirea relaţiilor este „în interesul celor două ţări, ele aflându-se în faţa unor schimbări complicate ale situaţiei din regiune iar acest lucru ar ajuta pacea, stabilitatea şi dezvoltarea din zonă”.

Presa chineză de stat a informat anterior că Kim i-a transmis lui Xi că nu a primit răspunsul dorit de la Washington şi că SUA ar trebui să fie dispusă să facă compromisuri „pentru a explora planuri care ar gestiona îngrijorările rezonabile ale ambelor părţi”.

Xi a declarat că guvernul său este dispus să joace un rol constructiv în dezarmarea nucleară a peninsulei coreene: „Comunitatea internaţională se aşteaptă ca SUA şi Coreea de Nord să continue discuţiile şi să aibă rezultate”, a afirmat el.

După banchetul de joi, cei doi lideri şi soţiile lor au participat la un spectacol grandios de muzică şi dansuri pe un stadion de 110.000 de locuri, toate ocupate.

La spectacol au participat gimnaşti, dansatori dar şi membrii publicului, care au creat o coregrafie prin pancarte colorate ridicate simultan, creând la un moment dat steagul Chinei pentru ca în momentul următor să întoarcă pancartele şi să se creeze astfel imaginea steagului nord-coreean.

Xi şi Kim au salutat mulţimea în timpul spectacolului care s-a numit „Socialismul Invincibil”, conform KCNA. Spectacolul s-a încheiat cu artificii roşii deasupra stadionului „1 Mai”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.