Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping ar urma să îşi obţină al treilea mandat la conducerea Chinei: Congresul Partidului Comunist se va încheia la 22 octombrie

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping ar urma să obţină, cu excepţia unei surprize, un al treilea mandat, inedit, la conducerea Chinei începând cu 23 octombrie, a doua zi după data de închidere a Congresului Partidului Comunist, anunţată sâmbătă, potrivit AFP.

La fiecare cinci ani, Partidul Comunist Chinez (PCC) se reuneşte în Congres, un eveniment politic major care ar urma să ducă la înnoirea echipei care conduce această ţară de 1,4 miliarde de locuitori, potrivit Agerpres.

La putere din 2012, secretarul general al PCC, Xi Jinping, care este de asemenea şeful armatei şi preşedintele Chinei, este în pragul unui al treilea mandat de cinci ani la conducerea organizaţiei şi, în consecinţă, a ţării.

Sâmbătă, PCC a confirmat durata evenimentului. "Al 20-lea Congres al Partidului Comunist se va deschide duminică (...) şi se va desfăşura între 16 şi 22 octombrie", a spus într-o conferinţă de presă purtătorul său de cuvânt, Sun Yeli.

La precedentele ediţii, secretarul general al PCC şi noua sa echipă - Biroul Politic şi Comitetul Permanent - au fost prezentaţi la o zi după încheierea congresului.

Conferinţa de presă de prezentare de sâmbătă s-a derulat în faţa a două ecrane uriaşe.

Pentru a acoperi Congresul, jurnaliştii sunt limitaţi de vineri într-o "bulă sanitară", în cadrul unor măsuri stricte legate de politica 'Zero COVID'. Într-un hotel din vestul Beijingului, jurnaliştii acreditaţi sunt supuşi unei serii de teste de depistare.

În cadrul acestei videoconferinţe de două ore, purtătorul de cuvânt al Congresului a răspuns întrebărilor presei chineze şi străine într-o punere în scenă atent pregătită. Nicio întrebare nu a fost despre Xi Jinping.

"Epidemia nu s-a încheiat, este o realitate căreia trebuie să îi facem faţă", a declarat Sun Yeli, întrebat despre viitorul politicii 'Zero COVID' ale cărei efecte negative asupra economiei sunt tot mai evidente.

"Tuturor le pasă mult de dezvoltarea economică a Chinei", a mai spus el.

"Rata de creştere este un indicator important, dar nu este singurul", a dat el asigurări, în contextul în care China urmează să îşi prezinte luni cifrele privind Produsul Intern Brut (PIB) pentru al treilea trimestru, perturbat de măsurile draconice de izolare.

Începând de duminică, aproximativ 2.300 de delegaţi aleşi de diferite adunări ale Partidului se vor reuni cu uşile închise, după o ceremonie la Beijing la Palatul Poporului, care domină Piaţa Tiananmen.

În vârstă de 69 de ani, Xi Jinping îşi va face bilanţul pentru ultimii cinci ani şi va prezenta foaia de parcurs pentru următorii cinci, într-un discurs care va fi transmis la televiziune.

Precedentul discurs din 2017 a durat peste trei ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.