Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping, pe cale să devină preşedinte pe termen nelimitat al Chinei

Newsweek
Xi Jinping

Xi Jinping, care conduce China - cu o mână de fier - de peste cinci ani, urmează să rămână la conducerea gigantului asiatic atât cât va dori, în contextul în care Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunţat duminică faptul că vrea să elimine limita de două mandate prezidenţiale prevăzuă de Constituţie, relatează AFP, conform news.ro.

Comitetul Central, un fel de ”parlament” al PCC, a propus să se şteargă din Constituţie prevederea potrivit căreia un preşedinte ”nu poate exercita mai mult de două mandate consecutive” de cinci ani, a anunţat agenţia China Nouă.

Xi, preşedintele Republicii Populare Chineze din 2013, ar urma să-şi încheie funcţia în 2023.

”Cred că va deveni împărat pe viaţă şi Mao Zedongul secolului al XXI-lea”, a comentat politologul Willy Lam, de la Universitatea chineză din Hong Kong, referondu-se la atotputernicul fondator al regimului comunist, în 1949.

”Dacă sănătatea i-o permite, el doreşte să rămână la putere 20 de ani, adică până în 2032 în calitate de secretar general al Paritdului, iar până în 2033 în calitate de preşedinte al statului”, a adăugat Lam, citând surse apropiate puterii de la Beijing.

Xi va avea 80 de ani în 2033.

PCC a propus totodată să se includă ”gândirea lui Xi Jinping” în Constituţia ţării, potrivit Chinei Noi.

Aceste dispoziţii urmează să fie supuse aprobării parlamentarilor chinezi în cadrul sesiunii anuale plenare a Adunării Naţionale Populare (ANP), ale cărei lucrări se deschid pe 5 martie.

Căutând să se menţină pe termen nedeterminat la putere, Xi Jinping "se putinizează, devine mai puţin democratic” decât preşedintele rus Vladimir Putin, observă sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă din Hong Kong.

După ce şi-a plasat, de cinci ani, oamenii în eşaloanele cele mai înalte ale puterii, el ar urma să obţină, potrivit lui Cabestan, postul de preşedinte al ANP pentru un personaj care îi este foarte apropiat, Li Zhanshu, ”eminenţa (sa) gri”, care a devenit anul trecut numărul trei al regimului, după premierul Li Keqiang.

MAO ”RELOADED”

”El se asigură, astfel, că reforma constituţională va fi adoptată fără vreo luptă”, preconizează sinologul, notând existenţa unei opoziţii interne a regimului.

La cel de-al XIX-lea congres cincinal al PCC, care a avut loc în octombrie, Xi a obţinut deja ca ”Gândirea cu privire la socialismul chinez al noii ere” să fie inclusă în statutul partidului, o onoare rezervată până acum, în timpul vieţii, numai lui Mao Zedong.

Xi Jinping le-a promis atunci compatrioţilor săi naşterea unei ”noi ere” care va culmina în 2060 cu o Chină prosperă, modernă şi respectată pe scena internaţională, dar cu partidul comunist în continuare la putere.

De când a preluat şefia Partidului, la sfârşitul lui 2012, Xi Jinping a concentrat puterile în persoana sa cum n-a mai făcut vreun conducător chinez de cel puţin un sfert de secol.

El a angajat o luptă împotriva corupţiei, în care au fost sancţionate un milion de cadre, însă în care toată lumea vede doar un mijloc prin care preşedintele se debarasează de orice opoziţie internă.

Puterea sa a fost însoţită de o cvasirevenire la cultul personalităţii preşedintelui, omniprezent în presă, şi de o consolidare a reprimării presei, apărătorilor democraţiei şi drepturilor omului.

Xi a promis în octombrie să lupte împotriva oricui ar ”submina” puterea PCC şi sistemului socialist.

”Asistăm la întoarcerea erei Mao Zedong, când o singură persoană decidea pentru sute de milioane”, comentează Willy Lam. ”Nu există contraputeri. Este foarte periculos, deoarece Xi Jinping riscă să comită greşeli, iar nimeni nu va îndrăzni să-l contrazică”.

Într-o reuniune, sâmbătă, a Biroului Politic al partidului unic, Xi Jinping a apreciat că ”nicio organizaţie ori individ nu are privilegiul să fie mai presus de Constituţie şi lege”, scrie China Nouă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.