Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping vrea întărirea 'parteneriatului strategic' al Chinei cu Algeria

Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat marţi pentru o întărire a relaţiilor cu Algeria, în întâlnirea pe care a avut-o la Beijing cu omologul său Abdelmadjid Tebboune, în contextul în care Beijingul încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, relatează AFP.

Tebboune a început luni o vizită de stat de cinci zile în China, prima de la începutul mandatului, potrivit Agerpres.

'China este pregătită să lucreze cu Algeria pentru a întări comunicaţiile strategice, a aprofunda schimburile şi cooperarea şi a asigura dezvoltarea constantă şi pe termen lung a parteneriatului strategic global China-Algeria', i-a spus Xi omologului său în timpul întrevederii de la Palatul Poporului din Beijing.

Algeria, cel mai mare exportator de gaz natural al Africii, caută să se alăture grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), ce se prezintă ca un ansamblu ce poate face contrapondere puterilor economice occidentale.

Tebboune i-a mulţumit lui Xi Jinping pentru sprijinul acordat de China candidaturii Algeriei la BRICS şi la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

'China este prietenul nostru cel mai important', a declarat preşedintele algerian.

China a făcut investiţii notabile în Algeria în sectorul energetic, printre care un contract între grupul petrolier şi chimic chinez Sinopec şi cel algerian Sonatrach.

Aderarea la grupul BRICS este un obiectiv important de politică externă al preşedintelui Tebboune. În 2022, el a dat asigurări că ţara sa îndeplineşte 'o bună parte' din criteriile economice pentru a se alătura grupului.

Tebboune a participat la summitul în format virtual al BRICS la sfârşitul lunii iunie, când preşedintele rus Vladimir Putin le-a lansat un apel liderilor acestor ţări să coopereze în faţa 'acţiunilor egoiste' ale Occidentului.

Preşedintele algerian, în vârstă de 77 de ani, a întreprins în iunie o vizită în Rusia, prilej cu care au fost semnate acorduri vizând aprofundarea 'parteneriatului strategic' între cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.