Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Yemen: Situaţia umanitară este 'catastrofală' la Aden (Crucea Roşie)

yemen

Situaţia umanitară din Yemen este 'foarte critică', 'catastrofală' cu precădere la Aden, al doilea oraş al ţării, scenă a unor lupte zilnice între partizanii şi adversarii preşedintelui yemenit, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Crucii Roşii, informează AFP. 

'Situaţia umanitară este foarte critică în Yemen, ţară care importă 90% din produsele sale alimentare', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) la Sanaa, Marie-Claire Feghali. 

Pe lângă legăturile aeriene şi maritime întrerupte, infrastructura acestei ţări a fost puternic afectată de lupte, de la declanşarea, la 26 martie, a raidurilor aeriene ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită, a subliniat Feghali. 

'Minim ce se poate spune este că situaţia este catastrofală' la Aden, mare oraş portuar din sud, unde "războiul a acaparat toate colţurile oraşului', a spus Feghali. Din cauza intensităţii luptelor, cei mai mulţi dintre cei 800.000 de locuitori 'nu pot nici măcar să plece', a subliniat aceasta. 

'Pe stradă rămân uneori cadavre abandonate, nimeni nu se poate aventura să le ia de acolo', a spus Marie-Claire Feghali, subliniind de asemenea că 'oraşul duce lipsă de alimente esenţiale, de apă şi de electricitate'. 

'Situaţia este şi mai gravă în domeniul sănătăţii. Echipele medicale şi materialul chirurgical lipsesc din spitale, care duc lipsă şi de personal medical', a precizat purtătoarea de cuvânt a CICR. 

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a solicitat săptămâna trecută, fără succes, o pauză umanitară pentru a putea aduce ajutoare în Yemen. 

Circa 48 de tone de medicamente şi kituri chirurgicale aşteaptă undă verde pentru a fi expediate în Yemen cu avionul sau pe cale maritimă, potrivit CICR, gata de asemenea să trimită corturi, generatoare şi echipamente pentru repararea reţelelor de apă avariate. 

Luptele, care s-au concentrat în ultimele zile în sudul Yemenului, au făcut începând de duminică cel puţin 159 de morţi, dintre care 63 la Aden, potrivit unui bilanţ elaborat de AFP pe baza mai multor surse.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.