Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zaporojie, noul Mariupol? Importanța strategică a zonei în care rușii și-au mutat atacurile

mariupol zaporojie

În ultimele ore au avut loc atacuri cu rachete rusești asupra orașului Zaporojie din sudul țării, în ceea ce este considerat cel mai mare atac asupra orașului de până acum. Cel puțin o persoană a murit și alte trei au fost rănite.

Oficialii ucraineni spun că Rusia a adunat trei dintre grupurile sale tactice de batalioane la Vasylivka, la aproximativ 50 km sud de oraș, dar nu este clar încă dacă intenționează să lanseze o ofensivă asupra Zaporojiei, notează BBC.

Zona este importantă deoarece este un nod de transport major, în special pentru căile ferate. Aici se află o mulțime de industrii grele, inclusiv o oțelărie și mai multe companii din domeniul apărării, inclusiv fabrica Motor Sich, care produce motoare pentru avioane și elicoptere pe care rușii susțin că le-au lovit, și un producător de radare.

La începutul conflictului, mulți oameni din Mariupol s-au îndreptat spre orașul care, până acum, era considerat relativ sigur.

Zaporojie se află, de asemenea, în apropiere de amplasamentul unei centrale nucleare, care este cea mai mare din Europa, pe malul sudic al râului Nipru.

Trupele rusești ocupă acest amplasament vast și, în timp ce personalul ucrainean o operează, rușii și-au trimis proprii experți nucleari pentru a le monitoriza activitatea.

În mod normal, centrala generează mai mult de jumătate din energia nucleară a Ucrainei și 20% din aprovizionarea totală cu energie electrică a țării. Rușii au amenințat zilele trecute că vor opri alimentarea cu energie electrică a Ucrainei de la centrala Zaporojie.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.