Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zboruri suspendate, porturi paralizate, școli și bănci închise: Haos general, în Argentina

adevarul,ro
haos

Joi, zborurile au fost suspendate, porturile au fost paralizate, iar activitatea școlilor, universităților și piețelor a fost afectată semnificativ în Argentina, pe fondul grevei angajaților din bănci împotriva măsurilor de austeritate.

 

Sindicatele argentiniene au lansat joi o grevă generală față de măsurile dure de austeritate și a reformelor planificate de noul președinte Javier Milei, ale cărui măsuri de reducere a costurilor au stabilizat piețele locale, dar au lovit în plin economia reală, scrie Reuters, titrează Mediafax.

În țara sud-americană, transportul public, importantul sector de concasare a cerealelor, supermarketurile, aeroporturile și băncile au fost oprite timp de 24 de ore, deoarece majoritatea sindicatelor importante s-au alăturat acțiunii de protest împotriva guvernului.

Milei, un economist și fost expert media, a câștigat alegerile de anul trecut, promițând să rezolve cu „fierăstrăul electric” o criză economică ce a luat amploare sub guvernele anterioare, ducând la epuizarea rezervelor și la o inflație cu trei cifre.

Mulți argentinieni susțin încă planurile sale după atâția ani de tulburări. Cu toate acestea, poziția sa pro-mercat și măsurile dure de austeritate au afectat salariile reale ale oamenilor, au crescut nivelul deja ridicat al sărăciei și au dus la o scădere a activității economice la începutul anului.

Zboruri suspendate, porturi paralizate, școli și bănci închise

 

Hugo Yasky, secretarul general al principalului sindicat CTA, a postat pe X că greva este împotriva „unui guvern care îi avantajează doar pe cei bogați în detrimentul poporului, care dăruiește resursele naturale și încearcă să elimine drepturile lucrătorilor”.

Acțiunea este un test pentru guvernul lui Milei. Acesta încearcă să impună un pachet amplu de reforme, inclusiv reforme divizorii în domeniul muncii, prin Senat, după ce a obținut aprobarea în camera inferioară, deși are doar o minoritate mică în Congres.

În urma grevei, zborurile au fost suspendate, porturile au fost paralizate, iar școlile și universitățile au funcționat la minimum. Piețele au avut o activitate redusă joi, deoarece băncile au rămas închise pentru că angajații lor au intrat în grevă.

„Este o grevă care nu are niciun motiv sau justificare aparentă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Manuel Adorni, la o conferință de presă cu o zi înainte de acțiune, adăugând că aproximativ șapte milioane de persoane vor fi afectate de lipsa transportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.