Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zece muncitori romani retinuti in Qatar

raetchi

Update: Desi situatia este oarecum fluida si incerta, se pare ca, in urma interventiilor la nivel diplomatic, muncitorii romani vor fi eliberati cu conditia oferirii unor garantii (pasaport) din partea comunitatii romane; este o garantie menita sa impiedice o eventuala "fuga" din Qatar a lucratorilor din Romania. Procesul lor va avea loc joi.

 

Daca ordinea de zi din Camera Deputatilor si Senat nu ar fi facuta de o majoritate pesedista sensibila la proiecte de lege care vizeaza doar gratierea, traseismul alesilor locali si imunitatea sporita a demnitarilor, atunci am avea astazi adoptata o legislatie care sa protejeze interesele si drepturile romanilor care pleaca la munca peste hotare neinformati sau inselati cu buna intentie de angajatori si de firmele de recrutare. Totusi, subiectul lucratorilor romani nefiind de interes imediat - de buna seama - pentru un partid de stanga, proiectele de lege in domeniu sunt uitate prin sertare, facand loc propunerilor mult mai urgente ale unor domni precum Hrebenciuc si Ioan Adam.

Nu trebuie sa surprinda pe nimeni, in aceste conditii, faptul ca avem din nou o criza a muncitorilor romani arestati in Qatar. Sau - din punctul de vedere al rudelor - disparuti, pentru ca nimeni nu mai poate intra in contact cu ei de cateva ore bune. Motivul e recurent in aceasta zona: conditiile contractuale asumate de angajator (Valley Wild Projects) nu au fost respectate, muncitorii nu au fost platiti si au ajuns in situatia de a se hrani din ajutoare. Intr-un final, au protestat, au depus o plangere la Labour Department si... au fost arestati: dreptul muncii e mai bizar la Doha.

Suntem nevoiti, si in acest caz, sa improvizam un mecanism de reactie rapida: sa ne asiguram ca ministrul Aurescu e informat asupra crizei, ca exista o reactie la nivel MAE care implica partea qatareza, ca situatia nu ramane ascunsa la nivel local si ca drepturile muncitorilor romani sunt protejate de statul roman.

Ar fi fost mult mai firesc, insa, sa avem deja adoptata si functionala o lege care sa previna astfel de crize generate de angajatori si intermediari iresponsabili si abuzivi.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.