Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controversatul secretar de stat care a jignit două armate cu o lovitură. Bogdan Mîndrescu face de râs România în fața celei mai de elită divizii armate a lumii

ciucă armată mapn sua

Mîndri că suntem marii ageamii ai istoriei. 101st Airborne (Divizia Aeropurtată 101), cel mai de temut braț al Armatei americane, care în 1944 conducea debarcarea din Normandia, a debarcat în acest weekend și în România. În prima linie, guvernul Ciucă a ținut să defileze și cu secretarul de stat (SS) de la Transporturi, Bogdan Mîndrescu, civilul care a salutat militărește jignindu-i deopotrivă pe soldații americani și români prezenți la evenimentul de la baza militară “Mihail Kogălniceanu”.

În acest weekend, mai exact sâmbătă, 30 iulie, unitatea de elită și de răspuns rapid a Armatei americane Divizia Aeropurtată 101 (Asalt Aerian) și-a prezentat drapelul de luptă la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, printr-o ceremonie urmată de o demonstrație de asalt aerian, organizată împreună cu Forțele Armate Române. Momentul este istoric, dat fiind că legendara divizie revine pe pământ european după 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia, reîntărind astfel angajamentul ferm al SUA față de securitatea regiunii Mării Negre și a Aliaților NATO.

La eveniment, vrând parcă să parodieze istoria, România a adus “în prima linie” oameni cu care se poate ... mîndri. Nu vorbim de premierul Ciucă, întâmplător este un general cu experiență într-un teatru de luptă și deci perfect integrat în moment, ci de un clovn în civil care nici mai mult, nici mai puțin a reușit să jignească, fără să scoată un sunet, două armate - pe cea americană și pe cea română. Secretarul de Stat din Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, a ținut să salute militărește (vezi foto) soldații celor două armate prezenți la eveniment, deși nici premierul-general Nicolae Ciucă nu a făcut-o, fiind îmbrăcat în civil.

Salutul-înjurătură livrat de Mîndrescu (cineva ar trebui să-i explice că soldații exact așa interpretează salutul cu mâna la frute a unui civil) îngroașe șirul gafelor comise de diverși politicieni români în ocazii mai puțin istorice ca cel de sâmbătă - vezi “he-he”-ul Vioricăi Dăncilă la întâlnirea cu premierul de atunci al Israelului, Benjamin Netanyahu (în 2018) sau, de dată ceva mai recentă (în 2020) dubla piruetă și o stânga-mprejur a subprefectului județului Brăila, Simona Drăghincescu în timp ce saluta garda de onoare la ceremonia de Ziua Națională.

Mîndrescu (35 de ani) nu e la primul derapaj în spațiul public - recent în presă a ajuns o notă de protocol, datată luna februarie și transmisă către Registrul Auto Român (unde Mîndrescu face parte din CA). Nota include “produse cât pentru o nuntă, o parte au ajuns la ministerul Transporturilor, iar o parte a ajuns la Taverna Gruiu, unde se împart banii ministerului pentru băieții deștepți ai sistemului”, scriu jurnaliștii care au intrat în posesia notei de protocol.

Despre controversatul Bogdan Mîndrescu - aflat și pe radarul DNA și al ANI de ceva ani -, presa centrală a scris în mai multe rânduri aici sau aici. În prezent, se știe că la Ministerul Transporturilor este vioara întâi, unii spun chiar ministrul de facto, fiind omul de casă al greilor PSD, dar iubit și de Administrația de la Cotroceni, poziție privilegiată în care a ajuns ca fiu al unui fost ofițer SIE, Adrian Mîndrescu.

Chiar dacă a trecut prin numeroase funcții și ministere, dar și companii de stat, Mîndrescu nu a aflat până la cei 35 de ani că atunci când un civil dă salutul milităresc jignește haina militară.

Teritoriul României va fi apărat de cea mai puternică divizie armată a lumii, însă cel mai probabil de Mîndrescu și de alții ca el, nici măcar divizia 101 a SUA nu ne va putea apăra vreodată.

 

Divizia 101 Aeropurtată

Este singura divizie de asalt aerian din lume care dispune de o capacitate de luptă greu de egalat - poate planifica, executa și coordona în același timp mai multe operațiuni de asalt aerian, simultane, de nivel batalion pentru a ocupa zone de luptă. Aceste operațiuni pot fi conduse de echipe mobile care acoperă distanțe mari, luptă în spatele liniilor inamice și militarii săi pot executa misiuni în medii dificile cu infrastructură limitată sau degradată. Capacitatea de desant aerian este complexă - aeronave de transport, trupe de infanterie aeropurtate, transportoare blindate și piese de artilerie susținute de forțe pentru operațiuni speciale parașutate în spatele liniilor inamice.

Începând din acest weekend, militari ai diviziei 101 Aeropurtate au început să sosească la baza militară Mihail Kogălniceanu. Teritoriul României va fi apărat de cea mai puternică divizie a Statelor Unite care va menține pe bază rotațională o brigadă la noi în țară, după cum scrie pe blogul său jurnalistul Radu Dobrițoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.