Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de balene pilot, eșuate pe o fâșie de litoral din Noua Zeelandă

realitatea.md
balene

Autorităţile din Noua Zeelandă au fost mobilizate luni pentru salvarea a câteva zeci de "balene-pilot" rămase blocate pe o fâşie de litoral din extremitatea nordică a Insulei de Sud, o zonă în care eşuează adesea grupuri de astfel de mamifere marine, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Departamentul pentru Conservare (DOC) a precizat că cele 49 de mamifere au fost descoperite luni dimineaţă în regiunea Farewell Spit, o limbă de nisip situată la 90 de kilometri nord de oraşul Nelson.

Până la jumătatea după-amiezii zilei de luni, cel puţin nouă balene-pilot au murit şi aproximativ şaizeci de persoane depuneau eforturi pentru a le menţine pe celelalte în viaţă, în speranţa că acestea se vor putea întoarce în apă odată cu mareea, potrivit DOC.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

"Specialiştii în mamifere marine vor participa la operaţiunile de repunere pe linia de plutire şi la îngrijirea lor pe plajă, încercând să le menţină în stare de prospeţime şi de umiditate", a explicat un purtător de cuvânt al DOC.

Farewell Spit este o porţiune de nisip cu o lungime de 26 de kilometri, cu ieşire la Golden Bay.

Zona a fost scena a aproximativ zece cazuri de eşuări în grup ale balenelor-pilot în ultimii cincisprezece ani. În februarie 2017, aproape 700 dintre aceste mamifere au rămas blocate pe Farewell Spit, dintre care 250 şi-au pierdut viaţa.

Nu există o explicaţie ştiinţifică sigură pentru acest fenomen. Ipotezele existente amintesc posibilitatea prezenţei unor afecţiuni, a erorilor de orientare, a prădătorilor, a condiţiile meteorologice extreme sau a problemelor legate de topografia anumitor zone. Altele teorii însă implică activitatea umană, în special perturbările generate de utilizarea sonarelor de înaltă frecvenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.