Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de câştigători ai Man Booker vor concura pentru o ediţie aniversară a acestui premiu literar

bookcaffe.wordpress.com
carte

Toţi cei 51 de câştigători ai Man Booker Prize vor concura pentru o ediţie specială care marchează cea de-a 50-a aniversare a acestui prestigios premiu literar, informează Press Association. Noul trofeu - Golden Man Booker - va recompensa cea mai bună carte de ficţiune lansată în ultimele cinci decenii în Marea Britanie.

Textele avute în vedere variază de la primul volum premiat cu Man Booker Prize ("Something To Answer For", de PH Newby) în 1969 şi până la cartea câştigătoare de anul trecut, "Lincoln In The Bardo", de George Saunders.

Volumul câştigător va fi votat de public, pe baza unei liste ce va fi aleasă de un juriu. Noul premiu a fost creat pentru a descoperi scriitorul (premiat cu Man Booker) "care a trecut proba timpului, rămânând relevant pentru cititorii din zilele noastre", potrivit organizatorilor. Cinci juraţi au fost desemnaţi să citească volumele premiate în fiecare dintre ultimele cinci decenii.

Lista scurtă pentru Golden Man Booker va conţine un titlu pentru fiecare deceniu şi va fi dezvăluită la Hay Festival, pe 26 mai. Cele cinci cărţi finaliste vor participa apoi timp de o lună la un vot public, iar câştigătorul final va fi anunţat la Man Booker 50 Festival, pe 8 iulie, conform Agerpres.

În 2008, volumul "Midnight's Children" scris de Salman Rushdie a fost desemnat - printr-un sondaj - cel mai bun roman premiat cu Man Booker din toate timpurile.

Juriul care va atribui Golden Man Booker este alcătuit din scriitorul şi editorul Robert McCrum, poetul Lemn Sissay, romanciera Kamila Shamsie, prezentatorul radio-TV Simon Mayo şi poeta Hollie McNish.

Man Booker Prize, cel mai prestigios trofeu literar din Marea Britanie, a fost înfiinţat în 1968, iar primul câştigător al acestei distincţii a fost anunţat în anul următor, 1969.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.