Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de companii din Sibiu îl trag de mânecă pe Nicolae Ciucă: numărul șomerilor va bubui cu 10% prin OUG pe energie

Inquam Photos - George Călin
Inquam Nicolae Ciucă

Reprezentanţii a 55 de companii mari şi foarte mari din judeţul Sibiu atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Energiei, asupra dificultăţilor cu care se confruntă marile companii în contextul schimbărilor legislative din domeniul energiei ei arătând că „schimbarea peste noapte a regulilor” face ca activitatea lor să fie puternic perturbată. Oamenii de afaceri din Sibiu care conduc mari companii cer celor doi demnitari organizarea „în cel mai scurt timp posibil” a unei întâlniri în care să discute problemele legate de acest aspect.

„Schimbarea modalităţii de a compensa sau plafona preţul energiei electrice de pe o zi pe alta a creat pentru mulţi dintre noi obstacole care sunt greu sau imposibil de trecut. Contractele pe care le avem nu permit modificarea zilnică a preţurilor, pentru unele dintre ele fiind nevoie de minim 6 luni pentru actualizare. Pentru unii dintre noi trecerea de la preţurile plafonate la preţurile PZU pentru energie electrică a însemnat creşterea ponderii costului cu energia electrică per produs de la 13 la 40%”, le transmit primului ministru şi ministrului Energiei oamenii de afaceri sibieni care conduc companii mari şi foarte mari.

Aceştia arată, în scrisoarea deschisă publicată vineri, că trecerea cu bine prin această perioadă de criză a energiei „ar trebui să se facă cu înţelepciune şi mai ales cu multă previziune şi analiză de impact”, ei subliniind că „„schimbarea peste noapte a regulilor” face ca activitatea lor să fie puternic perturbată într-o perioadă în care oricum există presiune semnificativă asupra mediului economic.

Reprezentanţii marilor companii prezintă, în cifre, impactul pe care reducerea activităţii lor l-ar avea.

”O reducere a activităţii noastre cu doar 10% ar însemna nu doar o creştere explozivă a numărului de şomeri, ci şi o scădere serioasă a sumelor care ajuns în bugetele publice. O astfel de scădere ar face ca sumele colectate ca TVA în judeţul Sibiu să scadă cu 450 de milioane de lei, impozitele aferente salariilor cu 120 de milioane d elei, iar salariile nete medii plătite cu 300 milioane lei pe an. Desigur, această situaţie va determina pe lângă o pierdere directă la bugetul public de aproximativ 900 milioane lei (echivalentul a aproximativ 1.125 milioane Kwh la preţul plafonat) o scădere accentuată a bugetelor de investiţii şi, în unele cazuri, relocarea întreprinderilor care fie devin nesustenabile economic, fie nu fac faţă unor astfel de şocuri determinate de intervenţii bruşte ale statului în economie sau de schimbarea angajamentelor deja luate (cum ar fi perioada pentru care s-a legiferat deja plafonarea preţului energiei)”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Documentul este asumat de 55 de întreprinderi şi foarte mari din judeţul Sibiu, care au împreună 41.000 de angajaţi, o cifră de afaceri de peste 25.000 milioane lei şi care contribuie cu peste 4.750 milioane lei la bugetele de TVA. Reprezentanţii celor 55 de companii precizează că plătesc salarii brute de peste 300 de milioane de lei anual, şi contribuie la bugetele publice aferente acestora cu peste 1.200 milioane lei, fiind, totodată întreprinderi care se implică în acţiuni şi investiţii în energia verde şi în procesele de optimizare a consumurilor de energie.

„Fiind în pericol de a ne reduce activitatea şi investiţiile, tragem un semnal serios de alarmă în ceea ce priveşte situaţia şi viitorul industriilor competitive în Sibiu şi în România şi vă invităm să organizaţi în cel mai scurt timp posibil, până când efectele măsurilor luate nu vor deveni iremediabile, o întâlnire cu reprezentanţii companiilor mari şi foarte mari din judeţul Sibiu şi din întreaga ţară, pentru a analiza situaţia şi a găsi modalităţi înţelepte de a reechilibra piaţa de energie din România”, mai scriu reprezentanţii celor 55 de companii în scrisoarea adresată celor doi oficiali ai Guvernului.

Oamenii de afaceri fac un apel public şi către parlamentarii de Sibiu pentru a „iniţia acţiuni concrete de susţinere a intereselor economice ale judeţului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.