Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de mii de oameni din Spania şi Franţa au manifestat pentru o cauză comună

tara bascilor

Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Bilbao (Spania) şi Bayonne (Franţa) pentru a cere ''încetarea dispersării'' în diferite închisori din cele două ţări a peste 400 de deţinuţi care au legături cu organizaţia separatistă bască ETA şi pentru a fi aduşi mai aproape de Ţara Bascilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

La Bilbao, oraşul cel mai important al comunităţii autonome Ţara Bascilor din Spania, numărul manifestanţilor a fost de peste 70.000, potrivit organizatorilor. 

În acelaşi timp, aproape 7.500 de persoane, potrivit poliţiei, 10.000, conform organizatorilor, au manifestat la Bayonne, în sud-vestul Franţei. 

Pe banderola purtată de manifestaţi la Bilbao scria în bască şi castiliană: ''Drepturile omului, determinare şi pace. Deţinuţii basci - în Ţara Bascilor''. Familiile deţinuţilor deschideau defilarea, unde răsuna sloganul ''Deţinuţii basci - acasă''. 

Peste 400 de deţinuţi basci, membri au apropiaţi ai ETA, sunt dispersaţi în 73 de închisori în Spania şi în Franţa. 

ETA (Euskadi ta Askatasuna, Ţară bască şi libertate), considerată responsabilă de moartea a 829 de persoane în decurs de 40 de ani, a renunţat la atentate şi la violenţă în urmă cu patru ani. Dar organizaţia refuză să se dizolve, cerând îndeosebi negocieri privind soarta militanţilor sau a apropiaţilor săi aflaţi în închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.