Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de traiste şi desagi ţărăneşti vor fi expuse în satul copilăriei scriitorului Liviu Rebreanu

 Liviu Rebreanu

Câteva zeci de traiste şi desagi ţărăneşti vor fi expuse, începând cu data de 4 septembrie, în cadrul secţiei externe a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud din comuna Maieru, satul copilăriei scriitorului Liviu Rebreanu. Unele dintre obiecte au o vechime de peste o sută de ani, informează instituţia muzeală.

Expoziţia temporară poartă numele „Trăistuţe şi traiste tradiţionale”.

„Expoziţia de faţă reuneşte câteva zeci de trăistuţe şi traiste tradiţionale, dar şi desagi, toate adunate de la localnicii din Maieru (…). Se aduc, astfel, în atenţia publicului traiste vechi, unele chiar de acum un secol, acestea, confecţionate din lână, fiind date mai departe următoarelor generaţii, prin lada de zestre a fetelor care se măritau, după cum vechi sunt şi traistele confecţionate din bumbac”, notează Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud pe Facebook.

Potrivit muzeologilor, traistele erau purtate în general de către femei, atât în zile de lucru, cât şi de sărbătoare, iar în prezent doar cele mai în vârstă păstrează acest obicei, conform basilica.ro

Traistele expuse au fost ţesute în principal din materii prime existente în gospodăriile ţărăneşti, fibrele având origine vegetală (cânepă, in) sau animală (lâna oilor, părul caprelor).

„Compoziția decorativă este realizată începând de la motivele geometrice cum ar fi linii drepte, linii frânte, pătrate, romburi – specifice pentru traistele de purtat – până la alesăturile geometrice complexe sau, mai ales cele florale de mare rafinament, acestea din urmă pentru traistele de sărbătoare. Dacă în cazul celor mai simple lipseşte bordura pe margine, în cazul celor mai complexe, nu este prezentă doar bordura, care înconjoară câmpul central, dar mai apar şi alte motive noi, nu doar cele geometrice sau florale, imaginația creatoarelor populare dând naştere la nenumărate variante.”

Expoziţia de la Maieru va rămâne deschisă publicului până la sfârşitul lunii octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.